Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Klamár Zoltán: Ahol sok náció él együtt, sokféle identitás alakul ki

2019.09.27
09:53
2019.09.27
17:31
Forrás
Pannon RTV
Kik és milyenek vagyunk? - Identitások a Vajdaságban címmel tartott tegnap este előadást Dr. Klamár Zoltán néprajzkutató, egyetemi oktató a VM4K-ban.

A néprajzkutató az önazonosság kialakulásáról, a sztereotip nemzetre vonatkozó jelzőkről beszélt, illetve arról, hogyan lehetséges az, hogy az együtt élő, de más nyelvi és kulturális közegben szocializálódott csoportokban más-más önkép alakul ki. Előadása során ennek a sokféle önazonosságnak az eredőiről esett szó.

Klamár Zoltán, néprajzkutató: „Én topolyai születésű vagyok, Magyarkanizsán éltem az életem legnagyobb részét, és most már húsz éve vendégmunkás vagyok az anyaországban. Mikor felteszik nekem a kérdést, hogy érzem magam, akkor általában azt szoktam válaszolni, hogy megvagyok, csak éppen gyökértelennek érzem magam, függetlenül attól, hogy egy olyan nyelvi-társadalmi közegben vagyok, ami számomra nem idegen, és amiben akár otthon is érezhetném magam, de pontosan azért nem tudom magam otthon érezni, mert nagyon későn váltottam társadalmi közeget.”

Dr. Klamár Zoltán
VM4K
Szabadka

Most

21:04, Frissítve: 21:16

Kivonulnak a térségből

Eszem ágában sincs arra utasítani a szerb katonaságot, hogy lépjék át a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalat - nyilatkozta a Financial Times brit lapnak Aleksandar Vučić.
16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.