Ugrás a tartalomra

Klamár Zoltán: Ahol sok náció él együtt, sokféle identitás alakul ki

2019.09.27
09:53
2019.09.27
17:31
Forrás
Pannon RTV
Kik és milyenek vagyunk? - Identitások a Vajdaságban címmel tartott tegnap este előadást Dr. Klamár Zoltán néprajzkutató, egyetemi oktató a VM4K-ban.

A néprajzkutató az önazonosság kialakulásáról, a sztereotip nemzetre vonatkozó jelzőkről beszélt, illetve arról, hogyan lehetséges az, hogy az együtt élő, de más nyelvi és kulturális közegben szocializálódott csoportokban más-más önkép alakul ki. Előadása során ennek a sokféle önazonosságnak az eredőiről esett szó.

Klamár Zoltán, néprajzkutató: „Én topolyai születésű vagyok, Magyarkanizsán éltem az életem legnagyobb részét, és most már húsz éve vendégmunkás vagyok az anyaországban. Mikor felteszik nekem a kérdést, hogy érzem magam, akkor általában azt szoktam válaszolni, hogy megvagyok, csak éppen gyökértelennek érzem magam, függetlenül attól, hogy egy olyan nyelvi-társadalmi közegben vagyok, ami számomra nem idegen, és amiben akár otthon is érezhetném magam, de pontosan azért nem tudom magam otthon érezni, mert nagyon későn váltottam társadalmi közeget.”

Dr. Klamár Zoltán
VM4K
Szabadka

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.