Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Könyv, amely a Tisza-menti juhászok múltjával és jelenével foglalkozik

2022.02.20
12:11
2022.02.20
16:27
Forrás
Pannon RTV
Gallusz László Hej, élet, juhászélet című könyvét mutatták be tegnap este az oromhegyesi faluházban.

A bemutatón a szerzővel Miklós Csongor újságíró beszélgetett. A kötetet Nagy Gábor néprajzkutató, a makói József Attila Múzeum munkatársa méltatta, aki elmondta, hiánypótló alkotásról van szó, hiszen a Tisza-menti juhászokkal, életükkel eddig nagyon kevesen foglalkoztak ilyen formában.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Nagy Gábor, néprajzkutató, a kötet szerkesztője: „Egy olyan kötet született, ami igazából a délvidéki juhász családoknak, illetve a juh tartó gazdáknak egy olyan emléket állít, vagy egy olyan kötetet tudott összehozni a szerző, amiben nemcsak a jelenkort, hanem az elmúlt 100-150 év történelmét próbálja megfogni úgy, hogy ezt szinte forrásértékűen maguk az emberek mondják el.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A szerző több évtizedes munkájából, gyűjtéséből állt össze a kötet, hiszen mint mondja, agrárújságíróként mindig is érdekelte a juhászélet és alaposan körbe tudta járni a területet.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Gallusz László, szerző: „Nagyon sok elhallgatott téma van, nem csupán az aránytalanság és így tovább, hanem inkább nem eléggé megbecsült ez az ágazat, többet érdemelnek a benne foglalatoskodó emberek és úgy érzem, hogy hézagpótló. Bár nem szeretem ezt a szót, hogy hézagpótló, hanem inkább főhajtás azok az emberek előtt, akik vállalták ezt az embert próbáló munkát.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A kötet a magyar kormány támogatásával valósult meg, a művet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet adta ki.

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Gallusz László
juhászélet
Nagy Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:10

Fagyos napok jönnek

Szerdáig fagyos napokra készülhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -2 fok körül mozog majd Szerbiában.
14:47, Frissítve: 16:38

Tejbajok

Egyre kevesebb a fejőstehén, és egyre több a probléma a tejjel Szerbiában.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.