Ugrás a tartalomra

Könyv, amely a Tisza-menti juhászok múltjával és jelenével foglalkozik

2022.02.20
12:11
2022.02.20
16:27
Forrás
Pannon RTV
Gallusz László Hej, élet, juhászélet című könyvét mutatták be tegnap este az oromhegyesi faluházban.

A bemutatón a szerzővel Miklós Csongor újságíró beszélgetett. A kötetet Nagy Gábor néprajzkutató, a makói József Attila Múzeum munkatársa méltatta, aki elmondta, hiánypótló alkotásról van szó, hiszen a Tisza-menti juhászokkal, életükkel eddig nagyon kevesen foglalkoztak ilyen formában.

Nagy Gábor, néprajzkutató, a kötet szerkesztője: „Egy olyan kötet született, ami igazából a délvidéki juhász családoknak, illetve a juh tartó gazdáknak egy olyan emléket állít, vagy egy olyan kötetet tudott összehozni a szerző, amiben nemcsak a jelenkort, hanem az elmúlt 100-150 év történelmét próbálja megfogni úgy, hogy ezt szinte forrásértékűen maguk az emberek mondják el.”

A szerző több évtizedes munkájából, gyűjtéséből állt össze a kötet, hiszen mint mondja, agrárújságíróként mindig is érdekelte a juhászélet és alaposan körbe tudta járni a területet.

Gallusz László, szerző: „Nagyon sok elhallgatott téma van, nem csupán az aránytalanság és így tovább, hanem inkább nem eléggé megbecsült ez az ágazat, többet érdemelnek a benne foglalatoskodó emberek és úgy érzem, hogy hézagpótló. Bár nem szeretem ezt a szót, hogy hézagpótló, hanem inkább főhajtás azok az emberek előtt, akik vállalták ezt az embert próbáló munkát.”

A kötet a magyar kormány támogatásával valósult meg, a művet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet adta ki.

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Gallusz László
juhászélet
Nagy Gábor

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.