Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Könyv, amely a Tisza-menti juhászok múltjával és jelenével foglalkozik

2022.02.20
12:11
2022.02.20
16:27
Forrás
Pannon RTV
Gallusz László Hej, élet, juhászélet című könyvét mutatták be tegnap este az oromhegyesi faluházban.

A bemutatón a szerzővel Miklós Csongor újságíró beszélgetett. A kötetet Nagy Gábor néprajzkutató, a makói József Attila Múzeum munkatársa méltatta, aki elmondta, hiánypótló alkotásról van szó, hiszen a Tisza-menti juhászokkal, életükkel eddig nagyon kevesen foglalkoztak ilyen formában.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Nagy Gábor, néprajzkutató, a kötet szerkesztője: „Egy olyan kötet született, ami igazából a délvidéki juhász családoknak, illetve a juh tartó gazdáknak egy olyan emléket állít, vagy egy olyan kötetet tudott összehozni a szerző, amiben nemcsak a jelenkort, hanem az elmúlt 100-150 év történelmét próbálja megfogni úgy, hogy ezt szinte forrásértékűen maguk az emberek mondják el.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A szerző több évtizedes munkájából, gyűjtéséből állt össze a kötet, hiszen mint mondja, agrárújságíróként mindig is érdekelte a juhászélet és alaposan körbe tudta járni a területet.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Gallusz László, szerző: „Nagyon sok elhallgatott téma van, nem csupán az aránytalanság és így tovább, hanem inkább nem eléggé megbecsült ez az ágazat, többet érdemelnek a benne foglalatoskodó emberek és úgy érzem, hogy hézagpótló. Bár nem szeretem ezt a szót, hogy hézagpótló, hanem inkább főhajtás azok az emberek előtt, akik vállalták ezt az embert próbáló munkát.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A kötet a magyar kormány támogatásával valósult meg, a művet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet adta ki.

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Gallusz László
juhászélet
Nagy Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:55, Frissítve: 19:12

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.