Ugrás a tartalomra

A kőtől a golyóig

2022.03.30
10:34
2022.03.30
17:06
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel nyílt kiállítás az óbecsei Városi Múzeumban. A felújított kisteremben 145 fegyver és katonai felszerelés látható. A kiállítás május várja a látogatókat.

Harci balták, dárdák, buzogányok, szablyák, szuronyok, pisztolyok, puskák, kitüntetések, egyenruhák – az óbecsei Városi Múzeum birtokában lévő tárgyakból nyílt tegnap este A kőtől a golyóig címmel kiállítás.

Nemanja Karapandžić, az óbecsei Városi Múzeum történésze: „A kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a fegyverek, a fegyverkezés és a katonai felszerelés történetével az őskortól, a bronzkortól kezdve az ókoron és középkoron át egészen a Jugoszláv Föderatív Népköztársaság, illetve a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság időszakáig.”

Hosszú hónapok után ez az első kiállítás a múzeumban. A most felavatott kisterem felújítását az óbecsei önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozta – emelte ki Tojzán Ákos, a múzeum igazgatója.

„A két év során 3,5 millió dinárt fektettünk be annak érdekében, hogy a kisterem ma olyan állapotban legyen, hogy modern és illő kiállítóteret nyújtson a Városi Múzeumnak a bejárati térrel együtt. Sajnos a nagyterem még várja, hogy javítsunk rajta, de így legalább most már elindulhattak a kiállítások és azt tervezzük, hogy az év végéig nem is állunk meg.”

A kiállítás létrehozását, amely májusig látogatható munkanapokon 9 és 17 óra között, a Magyar Nemzeti Tanács és a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium támogatta.

Óbecse
Óbecsei Városi Múzeum
Nemanja Karapandžić
Tojzán Ákos

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.