Ugrás a tartalomra
A közös alkotás
Pannon RTV/Hernyák Zsóka

Közösen alkottak Zentán a művészek

2018-08-09
17:57
2018-08-10
16:32
Forrás
Pannon RTV
Az akció apropója az 1968-as happening volt, amelyet szintén Zenta központjában tartottak meg a Művésztelep akkori résztvevői.
Az alkotás kezdete

Csütörtök délelőtt a Zentai Művésztelep alkotógárdája kivonult a Zenta központjában található Pavilonba, és ott hoztak létre közösen egy művészeti alkotást. A késő délelőtti órákban benépesült Zenta főtere. A Pavilonban alkotó képzőművészek között az Erőt Kölcsönző csoport néhány tagja is jelen volt. Csernik Attila képzőművész, aki a 49 éve alakult csoport tagja volt, együtt dolgozott a Pavilonban alkotó közel 20 képzőművésszel. „Ez is tulajdonképpen egy emlékmunka. Amikor az Erőt Kölcsönző csoport feloszlott, készítettünk egy hatalmas közös alkotást itt a Múzeumban. Ennek az emlékére lett az idei tábor így szervezve, hogy mindenki kap egy vásznat, és azon meg kell oldania az adott témát.”

Alkotnak a művészek

Az idei Művésztelep témája az utak. Ágoston Lóránt, képzőművész, Zentai Művésztelep: „Megpróbálom ezt a saját képi világommal bemutatni. Természetesen igyekszem összedolgozni a mellettem alkotókkal. Igyekszem úgy elkészíteni a munkát, hogy egységet alkossak a többiekkel, azaz egymás mellé illeszthetőek legyenek az alkotások. Ezek az utak összeérnek.”

Alkotás(ok) a Pavilonban

A Zentai Művésztelep a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezésében valósul meg. Hugyik Richárd, igazgató, Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Zenta: „Az idei év azért különleges, mert a szegedi Porta Novum Kft., a magyarkanizsai önkormányzat és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ együttműködésével Cultstream, avagy A Víz Új Kultúrája címmel egy közös projektet, egy Magyarország és Szerbia közötti határon átívelő IPA projektet valósítottunk meg.”

A 66 éves múltra visszatekintő Zentai Művésztelep szombaton ér véget.

Zenta
művészet
Zentai Művésztelep
Pavilon

Most

23:28

A Szabadkai Zeneiskola Újévi hangversenye

Újévi hangversenyt adott a Szabadkai Zeneiskola a Városháza dísztermében. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, ezért nagyszabású újévi hangversennyel készültek a közönségnek.
21:46

Énekelj a boldogságért

Ezzel a címmel tartottak gyerekkoncertet szerda este a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében, ahol Bagdi Bella és zenekara a Jobb Veled a Világ Alapítvány tagjai léptek fel.
19:07

Ma este eldől Theresa May sorsa

Bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója. A titkos szavazás ma este lesz.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.