Ugrás a tartalomra

Különdíjas lett a Pannon TV két kisfilmje

2023.09.03
10:50
2023.09.03
18:02
Forrás
Pannon RTV
A Pannon TV munkatársai szinte minden évben neveznek műveikkel a Kulturális Filmek Fesztiválja felhívására, és szinte mindig jól szerepelnek.

Ezúttal különdíjban részesült a Pannon Televízió két alkotása a 9. Kulturális Filmek Fesztiválján. A döntőt Balatonakarattyán tartották.

Az Oázis című filmet, amely egy idős, egyedül élő néni mindennapjait mutatja be, Dobó Engi Florinda, Csipak Edvin, Szalai Adrián és Masa Attila készítette.

A #Atyavilág című film Horváth Ákos atyát mutatja be, alkotói pedig: Lajkó Anett, Tímár Zsolt és Masa Attila.

Mindkét alkotást különdíjjal jutalmazott a zsűri. A filmekben közös pont Masa Attila, hiszen mindkét alkotást ő vágta. „Az alapszempontokat a fesztivál szabályzata határozta meg, azt próbáltuk betartani. Nagyon élveztem mindkét film vágását, mindkét szerkesztővel, az operatőrökkel. Egészen más stílusban is dolgoztak. A két film is különböző stílusban van felvéve. Nagyon jó mindkettő a maga nemében.”

A négytagú zsűrit Koltay Gábor és Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendezők, Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas producer, valamint Kozári Réka, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője alkotta.

Koltay Gábor, filmrendező, a zsűri elnöke: „Otthon megnéztük a filmeket, és kialakítottunk egy véleményt. Kifejezetten azzal a szándékkal, hogy amikor találkozunk, az alkotók jelentős részével sikerül személyesen találkozni, megvitatni a dolgokat oda-vissza. Ez árnyalhatja egy kicsit a képet. De ami a legfontosabb, hogy a zsűritagok egymás közt megvitatták.”

Buglya Sándor, filmrendező: „Alapvetően mindegyik zsűritag néző, és nem lehet egy filmet máshogy megítélni, minthogy a nézőnek tetszik majd, vagy nem. Úgyhogy egy empatikus képességgel nézzük a filmeket.”

A Kulturális Filmek Fesztiválja a magyar kultúrát hivatott terjeszteni, éltetni. Célja a magyar identitás erősítése az anyaországban, a külhoni magyar területeken, szerte a világban - hangzott el a szombat esti díjátadón, Balatonakarattyán. Bolyáki Attila, fesztiváligazgató, Kulturális Filmek Fesztiválja: „Csak olyan professzionális filmkészítő csapatok felelnek meg, mint amilyen a Pannon RTV is, akik már bizonyítottak, akik már csináltak ilyen kulturális filmeket, akikre már tudunk hatni, akikben bízhatunk, mert egy színvonalas fesztivált hoznak létre. Mert a fesztivált mi csak segítjük, de a lényege az önök filmjei.”

Az első helyezettnek járó díj Ausztráliába került, Vladucz Zoltán Táncterápia című portréfilmje érdemelte ki.

Kulturális Filmek Fesztiválja
film
kisfilm
különdíj
Oázis
#Atyavilág

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.