Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kulturális Fórum a nemzeti összetartozás jegyében

2020-01-24
18:56
2020-01-25
15:05
Forrás
Pannon RTV
A Nemzeti összetartozás és az Erős magyar közösségek éve jegyében tartották meg az idei Kárpát-medencei Kulturális Fórumot péntek délután.

Az eseményen a szervező intézmények képviselői mellett előadást tartottak anyaországi, valamint az egykori jugoszláviai térség diaszpórájából érkezett szervezetek is.

Szerda Ákos és Szerda Balázs produkciója nyitotta meg a konferenciát. Ezt követően Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője számolt be a 2019-es évi projektumaikról, többek között a Vajdaságban szétosztott babacsomagokról.

Majd Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke tartott beszámolót. Előadásában beszámolt a Tanács különféle közösségépítő eseményeiről és fejlesztéseiről, emellett belátást engedett a 2020-as tervekbe is.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Az egyik legnagyobb beruházás az az Aracsi Pusztatemplom felújítása. Ennek a tervdokumentációját kell a következő hónapokban elkészíteni, és azt a koncepciót elfogadni, amely alapján nem csak a Pusztatemplom, hanem annak környéke is egy olyan feltárás és védelem alá kerül, amely úgy gondolom, hogy nem csak itt a szerbiai, hanem az egész Kárpát-medencei viszonylatban is az egyik legfontosabb beruházás lesz.”

Az eseményen előadást tartott még többek közt Tóth János, a magyarországi Hagyományok Háza Hálózatának vezetője is. Elmondta, hogy az intézmény módszertanát képező képzések kiemelkedően fontosak voltak a tavalyi évben.

Tóth János, vezető, Hagyományok Háza Hálózata, Magyarország: „Itt meg kell említeni, hogy a Csoóri Sándor program kapcsán egy igen nagy felhajtó erőt kapott a nép kultúra támogatása itt a Vajdaságban is, és más határon túli területeken. Így aztán a táncegyüttesek, és a különböző zenekarok, énekegyüttesek támogatásban részesültek, amelyet olyan eszközbeszerzésre, viseletkészítésre tudtak fordítani, amely generálta azt, hogy egyre több viseletkészítőnek a szakmai tudását kellett bővíteni.”

A Kárpát-medencei Kulturális Fórumot minden évben a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a magyar kultúra napja alkalmából szervezett díjátadó ünnepsége előtt szervezi meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel és a Magyar Nemzeti Tanáccsal együtt.

Gondi Martina, igazgató, VMMI, Zenta: „Ide elvárjuk azokat a Kárpát-medencei barátainkat, akik szintén ernyőszervezetet vagy intézetet működtetnek valahol, valamelyik határon túli régióban, illetve az anyaországban. Mindig nagy öröm számunkra, hogy a diaszpóra is jelen van, tehát a volt Jugoszláv tagállamok, Szarajevó, Banja Luka, Macedóniában élő diaszpóra képviselői.”

A fórumot a Nemzeti összetartozás és az Erős magyar közösségek éve jegyében tartották meg. 

Kárpát-medencei
Kulturális Fórum
Zenta
Hajnal Jenő
Pirityiné Szabó Judit
Tóth János

Most

17:31

Szibériában is meleg volt a június

Rekordmagas volt a júniusi átlaghőmérséklet a szibériai sarkvidéken - ez derül ki az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adataiból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.