Ugrás a tartalomra

Lezajlott a népi ének mesterkurzus Csókán

2018.01.27
18:21
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
A két napos képzésen közel 35 résztvevő volt, a középiskolásoktól kezdve egészen a középkorosztályig.

A kurzusra Vajdaság minden területértől, de a határon túlról is érkeztek gyakorlott népdalénekesek, azonban akadt olyan is, aki még kezdőnek számított. Pálfi Antónia, résztvevő, Törökkanizsa: „Korábban nem foglalkoztam népi énekléssel, főleg a technikákat nem tanultam. Úgy voltam vele, hogy ez most egy nagyon jó kezdés, mert sokan úgy gondolták, hogy van bennem valami, amivel jó lenne egy kicsit foglalkozni. Úgy láttam, hogy ez egy nagyon jó kezdet, hogy valahova én is eljussak.”

A fiatalok gyűrűjében megbújt Hideg Anna is, aki oktatóként érkezett az erdélyi Ördöngösfüzesről. A régi gyűjtéseivel és életével is megismerkedhettek a résztvevők: „Gyerekkorom óta nagyon kedveltem az énekeket, meséket. Mindig az öregeknél hallgatóztam és leselkedtem, hogy meséket halljak, szokásokat, mindenfélét. Nagyon szerettem gyermekkoromtól a folklór hagyományokat.”

Szabó Kocsis Zsuzsannától a népdalénekesek felsőhegyi és al-dunai székely dalokat tanulhattak. „A családom anyai ága topolyai származású, az apai ágon pedig én is zentai születésű vagyok, de Felsőhegyről származunk. Nagyon kedvesek számomra ezek a dallamok. Nagyon jól hangzó anyagok is vannak hozzá. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a segítségemre volt ebben, hogy kellő mennyiségű dallamanyagot is el tudjak hozni.”

A népi ének mesterkurzust első ízben rendezték meg. Virág Kiss Anita, szervező, Hagyományok Háza Hálózat: „Az vitathatatlan, hogy a népi éneknek mekkora közösségmegtartó ereje van, és mennyi értéket képvisel. Fontosnak tartjuk azt is, hogy akik szeretnek ezzel foglalkozni, azok tudjanak fejlődni, minél többet tanulni.”

Az oktatók névsorát színesítette még Csizmadia Anna, Szabó Annamária, valamint „Türei” Lengyel László is.

Csóka
népi ének
mesterkurzus

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.