Ugrás a tartalomra

Ma van a Magyar Dráma Napja

2012.09.21
15:26
1883-ban, ezen a napon mutatták be Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményét
1883-ban, ezen a napon mutatták be Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményét. Kárpát-medence szerte nyílt bemutatókkal, színházi napokkal és drámaíró versenyekkel ünnepli a  színházi szakma a Magyar Dráma Napját. Szeptember 21-én a színházi szakemberek a magyar drámairodalom értékeire hívják fel a figyelmet. Arra is ösztönzik a szerzőket, hogy újabb darabokat írjanak. Ennek jegyében a szabadkai Népszínház Magyar Társulata évről évre drámaíró pályázatot hirdet. A vajdasági magyar szerzők egész estét betöltő színműveit tulajdonképpen egész évben várják. A Magyar Társulat továbbá fontosnak tartja, hogy a magyar szerzők művei jelen legyenek a repertoáron - mondta Mezei Zoltán társulatigazgató. „Az utóbbi időben a kortárs magyar dráma van jelen. Akik követik a munkánkat, azok tudják, hogy sokszor fogjuk a bátorságot, azt a nagyképűséget, hogy neki állunk drámát írni, dramaturgi kísérettel, felügyelettel. Nem mindig hagyatkozunk a vajdasági és magyarországi írókra. Ez mindenképpen fontos, előre viszi ezt az ügyet.”



Az Újvidéki Színházban is évről évre drámaíró versenyt rendeznek. A szerzők egy adott címre egy nap alatt írják meg műveiket. A megmérettetésre most Ferenc Judit, Terék Anna és Danyi Zoltán író kapott felkérést. Az elkészült darabokat vajdasági színművészek és rendezők közreműködésével szintén egy nap alatt állítják színpadra. A Magyar Televízió Brestyánszki Boros Rozália szabadkai dramaturg darabjával ünnepel. A Csörte - karaoke sztárbazár című előadását a Békéscsabai Jókai Színház előadásában láthatják az m1-en, 22 óra 45 perctől.
színház
dráma
magyar dráma

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.