Ugrás a tartalomra

Magyar alkotók üvegcsodái a belgrádi Iparművészeti Múzeumban

2023.12.16
17:50
Forrás
Pannon RTV
Magyar üvegművészek alkotásait felvonultató kiállítás nyílt a belgrádi Iparművészeti Múzeumban. A Glassification.hu nevet viselő tárlat a kortárs magyar üvegművészetet népszerűsíti, és a világ több városában is bemutatják.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére létrejött utazókiállítást a szerb fővárosban Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete nyitotta meg.

A tárlat tíz nemzetközileg elismert magyar üvegművész kifejezetten erre a kiállításra készült alkotásait mutatja be. Az alkotók közül többen is jelen voltak a belgrádi megnyitón.

Jana Popović, a belgrádi Iparművészeti Múzeum kurátora: „Húsz alkotás, kivételes alkotások, amelyek mind technikai kidolgozásban, mind esztétikai értékükben sajátosak. Úgy gondolom, igazi ritkaság, kivételesség, hogy Belgrádban ilyen tárlatot tudunk bemutatni.”

A megnyitón elhangzott, hogy a kiállítás által az érdeklődők betekintést nyerhetnek abba, hogy a magyar üvegművészek hogyan ötvözik a hagyományokat, a tradíciót és a modern gondolkodást egy olyan anyagon keresztül, mint az üveg. A tárlat készítői különböző szempontokat figyelembe véve válogatták össze a kiállításon szereplő alkotókat.

Halasi Rita Mária, a projekt vezetője, a kiállítás kurátora, Magyarország: „Az egyik szempont az volt, hogy lehetőség szerint minél több generációt képviseljenek. Mindig azt mondjuk, hogy négy generációból vannak jelen ezek a művészek. Mivel nagyon sok tehetséges alkotó mellett dönthettünk volna, de mégis szűkítenünk kellett ezt a kört, fontos volt számunkra az is, hogy abszolút aktív művészek legyenek, hiszen elég rövid idő alatt két nagyon komoly munkát vártunk tőlük, úgynevezett múzeumi szintű darabokat.”

A kiállítás a Collegium Hungaricum magyar kulturális központ közreműködésével jutott el a szerb fővárosba.

Kaszab Róbert, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója: „Két éven át fog utazni a világ körül. A velencei Üvegművészeti Biennálén járt, onnan tovább indult Szófiába, Helsinkibe, és most itt van Belgrádban. Annak a nagy örömnek lehetünk a részesei, hogy bemutatkozik a kortárs üvegművészet a belgrádi Iparművészeti Múzeumban. December 15-től január 10-ig láthatja a közönség.”

December elején az üvegművesség felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. A listára való felkerülést hat ország kezdeményezte, egyik közülük Magyarország volt.

üvegművész
kiállítás
Belgrád
Iparművészeti Múzeum
Külgazdasági és Külügyminisztérium
Magyar József
Jana Popović
Halasi Rita Mária
Kaszab Róbert
Collegium Hungaricum
Glassification.hu

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.