Ugrás a tartalomra

Magyar fotósok képeit bemutató kiállítás nyílt Belgrádban

2022.04.28
11:43
2022.05.02
11:12
Forrás
Pannon RTV
A tárlaton a Magyar Fotóművészek Világszövetsége által rendszeresen meghirdetett fotószalon pályázat díjazott és válogatott alkotásai tekinthetők meg. A kiállításnak a belgrádi Collegium Hungaricum ad otthont.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége öt témakörben várta az alkotásokat a legutóbbi fotószalon pályázatukra. Kiemelt szerep jutott például a magyar nemzeti jelképek feldolgozásának, a természetnek, illetve a bornak is.

A beérkezett alkotásokat bemutató tárlatot Mario Bralić neves szerb fotográfus is megtekintette: „Megnéztem a fotókat, és tetszenek, mert ezek valóban fotók. Tehát minimális beavatkozások vannak rajtuk. Én múlt évezredbeli ember vagyok. Szeretem a cseh, a magyar, az európai örökség szenzibilitását.”

Lennert Géza fotográfus, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tiszteletbeli tagja szerint kapcsolatteremtés szempontjából is fontos, hogy a magyar fotósok és alkotásaik eljussanak a belgrádi közönséghez.

„99 százalékban amatőrök, tehát nem profi fotósok. Olyan emberek akiknek megvan a maga foglalkozása a fotózás mellett. Ez nem jelenti azt, hogy a fotók nem jók, sőt, ellenkezőleg. Éppen az érdekes, hogy belevitték a különböző egyéb szakterületekről szerzett tudásukat, összekombinálták a mai fototechnikával és fotós tudással, és ebből született ez a gyönyörű kiállítás. Ilyen kiállításokat én sokszor zsűriztem. Tehát ez egy pályázati kiállítás, ide be kellett adni képeket.”

A kiállításon több mint 30 fotót tekinthetnek meg az érdeklődők.

Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Ez a szövetség több részből áll. Van egy anyaországi része, amely természetesen Magyarországon van. De emellett több olyan régiót is magában foglal, mint például a Vajdaság is. Nekünk ez persze nagyon fontos volt. A vajdasági, a román, a szlovákiai magyarok, minden határ menti országból, valamint a diaszpórából is vannak olyanok, akik kiállítanak.”

A tárlat május 13-ig látogatható a belgrádi Collegium Hungaricumban.

fotókiállítás
magyar
Collegium Hungaricum
Belgrád

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.