Ugrás a tartalomra

Magyar fűszeres jazz Belgrádban

2023.12.08
07:55
2023.12.14
19:48
Forrás
Pannon RTV
Adventi koncertet szervezett Belgrádban Magyarország Nagykövetsége és a Collegium Hungaricum kulturális központ. Az érdeklődők a budapesti Kodály Spicy Jazz zenekar fellépését tekinthették meg a szerb fővárosban működő Bitef színházban.

A 2017-ben alakult budapesti Kodály Spicy Jazz zenekar Kodály Zoltán gyűjtötte népdalokat dolgoz fel különböző zenei stílusokban.

Görögh Dániel, a Kodály Spicy Jazz zenekar vezetője: „Egy olyan koncertműsort állítottunk össze, amivel be tudtuk mutatni a mi elképzelésünket a magyar népdalokról, ugyanakkor Kodály Zoltán által írt népdalokat is bejátszottunk a koncert folyamán, így azt is meg tudta ismerni a közönség.”

A zenés esten jótékonykodni is lehetett. A vendégek a nehéz sorsú, hátrányos helyzetben élő gyermekeken segítő, ferences rendi kezdeményezésre létrejött Poverello Alapítványt tudták támogatni.

Harmath Károly, elnök, Poverello Alapítvány: „Az alapítványnak van három lurkóháza: a dreai, a hajdújárási és az óbecsei Lurkóház. Ezekben a házakban általában 20-22 gyereket tudunk fogadni.”

A belgrádi Collegium Hungaricum egyik célkitűzése, hogy rendszeresen tartsanak adventhoz kötődő eseményeket a szerb fővárosban.

Kaszab Róbert, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Az volt a célunk, hogy egy olyan együttest hozzunk Belgrádba, akit mindenki élvezhet. Be tudja mutatni a magyar hagyományokat, de mégis egy világzenei stílust képvisel. Úgy gondolom, nagyon jól választottunk, és egy kiváló koncertet hallottunk. Merem remélni, hogy nem ez volt az utolsó fellépés. Emellett a mi szándékunk az volt, hogy az adventi koncerttel a Collegium Hungaricum egy hagyományt indítson el, melynek keretében Belgrádban, illetve Szerbiában próbáljuk bemutatni a magyar adventi és részben magyar szokásokat is.”

A koncert után a közönség kürtős kalácsot és forralt bort is fogyaszthatott.

Belgrád
Collegium Hungaricum
Magyaroszág
nagykövetség
Kodály Spicy Jazz
Görögh Dániel
Poverelló Alapítvány
Kaszab Róbert
Bitef
Harmath Károly

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű