Ugrás a tartalomra
MTVA/Duna TV

Magyar kultúra napja - 100 anyaországi és 100 határon túli kíséretében szavalták el a Himnuszt

2023.01.22
18:07
2023.01.22
20:11
Forrás
Pannon RTV
A magyar Országházban a Himnusz 200. évfordulóját szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli, Vajdaságból zentai – kíséretében szavalták el a Himnuszt Novák Katalin magyar köztársasági elnök jelenlétében.
MTVA/Duna TV

A magyar kultúra napja a magyar hazaszeretet ünnepe is - kezdte ünnepi beszédét Bábel Balázs. A kalocsa-kecskeméti érsek kiemelte, nemzeti imádságunk, a Himnusz egy olyan költemény, amely az egész magyar sorsot magába sűríti.

„Ez a vers zsoltár módján, Isten dicséret hangján szól, és a jobb jövőben reménykedik. 200 évvel ezelőtt 1823. január 22-én öntötte végső formába Kölcsey a Himnusz, A magyar nép zivataros századaiból című költeményét. Ez az esztendő a magyarok számára gondviselésszerű volt, hiszen 1823-ban született Petőfi Sándor, a hazáért életét adó nagy költőnk, és ugyanebben az esztendőben született Madách Imre, aki a magyar szabadságért börtönbüntetést viselt, ő írta meg a magyar Faustot, Az ember tragédiáját.”

MTVA/Duna TV

Az Úr imádságához, a Miatyánkhoz hasonlította beszédében a Himnuszt Balog Zoltán református püspök.

„Nekünk magyaroknak, 200 évvel ezelőtt, született egy olyan imádságunk, mely ugyanezt akarja. Felemelni, összekötni, megvilágítani, a mi közös, magyar életünket, hogy nemzeti imádságunk tükrében nézzünk rá, és így tegyük mérlegre azt.”

MTVA/Duna TV

Ez a jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a magyarság kulturális örökségének megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet.

A magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére, illetve arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy az összetartozás megélése a nemzet megmaradásának záloga.

A magyar kultúra napja mostantól az Országgyűlés határozata értelmében nemzeti emléknap is.

Himnusz
magyar kultúra napja

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.