Ugrás a tartalomra

Magyar kultúra napja - 100 anyaországi és 100 határon túli kíséretében szavalták el a Himnuszt

2023.01.22
18:07
2023.01.22
20:11
Forrás
Pannon RTV
A magyar Országházban a Himnusz 200. évfordulóját szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli, Vajdaságból zentai – kíséretében szavalták el a Himnuszt Novák Katalin magyar köztársasági elnök jelenlétében.

A magyar kultúra napja a magyar hazaszeretet ünnepe is - kezdte ünnepi beszédét Bábel Balázs. A kalocsa-kecskeméti érsek kiemelte, nemzeti imádságunk, a Himnusz egy olyan költemény, amely az egész magyar sorsot magába sűríti.

„Ez a vers zsoltár módján, Isten dicséret hangján szól, és a jobb jövőben reménykedik. 200 évvel ezelőtt 1823. január 22-én öntötte végső formába Kölcsey a Himnusz, A magyar nép zivataros századaiból című költeményét. Ez az esztendő a magyarok számára gondviselésszerű volt, hiszen 1823-ban született Petőfi Sándor, a hazáért életét adó nagy költőnk, és ugyanebben az esztendőben született Madách Imre, aki a magyar szabadságért börtönbüntetést viselt, ő írta meg a magyar Faustot, Az ember tragédiáját.”

Az Úr imádságához, a Miatyánkhoz hasonlította beszédében a Himnuszt Balog Zoltán református püspök.

„Nekünk magyaroknak, 200 évvel ezelőtt, született egy olyan imádságunk, mely ugyanezt akarja. Felemelni, összekötni, megvilágítani, a mi közös, magyar életünket, hogy nemzeti imádságunk tükrében nézzünk rá, és így tegyük mérlegre azt.”

Ez a jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a magyarság kulturális örökségének megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet.

A magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére, illetve arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy az összetartozás megélése a nemzet megmaradásának záloga.

A magyar kultúra napja mostantól az Országgyűlés határozata értelmében nemzeti emléknap is.

Himnusz
magyar kultúra napja

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.