Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra napjának közösségépítő szerepe van

2022.01.28
07:52
2022.01.28
18:11
Forrás
Pannon RTV
Palicson tartották meg a magyar kultúra napja vajdasági központi ünnepségét.

A rendezvényen átadták a 2020-as és 2021-es év Vajdasági Szép Magyar Könyv-pályázat díjait és elismeréseit, valamint a Plakettet, a Magyar Életfa díjat és az Aranyplakettet is. Az idei Aranyplakett díjazottja Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese.  

Immáron 33 éve annak, hogy napja lett a magyar kultúránknak. Mindehhez az egymásra figyelés és az összefogás, az egymás segítése nélkülözhetetlen, és az is, hogy tudjuk, érezzük és tegyük: egymás testvérei vagyunk, egy sorsközösség, egy nemzet. Ennek a vállalásnak, a közösségek megteremtésének, felvirágoztatásának megannyi napszámosa él szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában. Most itt, Palicson, a mi értékteremtőinket és értékőrzőinket jöttünk össze ünnepelni - hangzott el az eseményen.

Plakett elismerésben részesült mások mellett az idén fennállása 75. évfordulóját ünneplő muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. 75 év egy emberéletben is igen hosszú, egy művelődési egyesület életében ez talán több - mondta Dobó József, elnök: „75 éven keresztül töretlenül működtünk, ami megérdemli, hogy felfigyeljenek rá. Hiszem, hogy a művelődési egyesületünk kiérdemelte a plakettet.”

Brezovszki Eszter hagyomány- és örökségszeretete példaértékű. Ezért részesülhetett Magyar Életfa díjban. Több mint fél évszázada végzi áldásos tevékenységét: „Magát a népművelést, a népzenét, a népdalokat, és mindent ami ezzel jár. A pici gyerekekkel kezdtem, és jutottam az idősebbekig. Most már nyugdíjaskorú népdalkórusokat vezetek.”

Az ünnepségen kihirdették a 2020., és a 2021. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményét. A kétéves ciklusban 109 kötet mérettette meg magát. Az újvidéki Forum Könyvkiadó három díjat is kapott, a többi között a tavalyelőtti és a tavalyi év legszebb kiadványának járó elismerést.

Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó, Újvidék: „Mindig is igyekeztünk odafigyelni, hogy ne csak tartalmukban, hanem kivitelezésükben is olyan könyveket hozzunk létre, amelyek valójában műtárgyakként is szolgálnak.”

A díjazottak a vajdasági magyarság jövőjét alapozták meg abban, hogy közösségeket építettek, megszólították a fiatalokat, és történelmi múltunkat kutatták - mondta Sutus Áron, a VMMSZ elnöke: „Amikor a magyar kultúra napján itt Vajdaságban összejövünk, a vajdasági központi ünnepségen, akkor az mellett, hogy ezeket a személyeket elismerjük, megtesszük azt is, hogy a jövőről beszélünk, a jövőépítésről beszélünk, és azok a személyek, akik itt vannak, és ünneplik a díjazottakat, ők is ennek az építkezésnek a nagyon fontos építőkövei.”

A magyar kultúra napja össznemzeti ünnep, és nekünk is ünnep - fogalmazott Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke: „Közösségi ünneppé vált, összegzési lehetőséggé, olyan nappá, amikor elismeréseket tudunk adni azoknak, akik teljesítményükkel, életútjukkal megérdemlik ezt, és évről évre azt lehet látni, hogy nagyon sokan vannak, akik megérdemlik.”

Semjén Zsolt kapta a legrangosabb elismerést, az Aranyplakettet. Magyarország miniszterelnök-helyettese az indoklás szerint a délvidéki magyarságot megerősítette az egy nemzet, a szív, a család, a méltóság és hit tekintetében: „A sajátjainknak a visszajelzése, és az elismerése az olyan megerősítés, ami hitet és erőt ad a jövő tekintetében. Úgyhogy nagyon köszönöm, és ez nagy erőt ad nekem, hogy a jövőben a vajdasági magyarságnak a szempontjait, érdekeit még markánsabban képviseljük.”

Az ünnepi műsorban a kupuszinai Csizmadia család, Kőműves Noémi színész, valamint a Fokos zenekar kíséretében a topolyai Cirkalom táncegyüttes lépett fel.

magyar kultúra napja
Palics
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
Brezovszki Eszter
Sutus Áron
Pásztor István
Semjén Zsolt
Forum Könyvkiadó
Forum Könyvkiadó Intézet
Virág Gábor
VMMSZ
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű