Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

A magyar kultúra napjának közösségépítő szerepe van

2022.01.28
07:52
2022.01.28
18:11
Forrás
Pannon RTV
Palicson tartották meg a magyar kultúra napja vajdasági központi ünnepségét.

A rendezvényen átadták a 2020-as és 2021-es év Vajdasági Szép Magyar Könyv-pályázat díjait és elismeréseit, valamint a Plakettet, a Magyar Életfa díjat és az Aranyplakettet is. Az idei Aranyplakett díjazottja Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese.  

Immáron 33 éve annak, hogy napja lett a magyar kultúránknak. Mindehhez az egymásra figyelés és az összefogás, az egymás segítése nélkülözhetetlen, és az is, hogy tudjuk, érezzük és tegyük: egymás testvérei vagyunk, egy sorsközösség, egy nemzet. Ennek a vállalásnak, a közösségek megteremtésének, felvirágoztatásának megannyi napszámosa él szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában. Most itt, Palicson, a mi értékteremtőinket és értékőrzőinket jöttünk össze ünnepelni - hangzott el az eseményen.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Plakett elismerésben részesült mások mellett az idén fennállása 75. évfordulóját ünneplő muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. 75 év egy emberéletben is igen hosszú, egy művelődési egyesület életében ez talán több - mondta Dobó József, elnök: „75 éven keresztül töretlenül működtünk, ami megérdemli, hogy felfigyeljenek rá. Hiszem, hogy a művelődési egyesületünk kiérdemelte a plakettet.”

Brezovszki Eszter hagyomány- és örökségszeretete példaértékű. Ezért részesülhetett Magyar Életfa díjban. Több mint fél évszázada végzi áldásos tevékenységét: „Magát a népművelést, a népzenét, a népdalokat, és mindent ami ezzel jár. A pici gyerekekkel kezdtem, és jutottam az idősebbekig. Most már nyugdíjaskorú népdalkórusokat vezetek.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Az ünnepségen kihirdették a 2020., és a 2021. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményét. A kétéves ciklusban 109 kötet mérettette meg magát. Az újvidéki Forum Könyvkiadó három díjat is kapott, a többi között a tavalyelőtti és a tavalyi év legszebb kiadványának járó elismerést.

Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó, Újvidék: „Mindig is igyekeztünk odafigyelni, hogy ne csak tartalmukban, hanem kivitelezésükben is olyan könyveket hozzunk létre, amelyek valójában műtárgyakként is szolgálnak.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A díjazottak a vajdasági magyarság jövőjét alapozták meg abban, hogy közösségeket építettek, megszólították a fiatalokat, és történelmi múltunkat kutatták - mondta Sutus Áron, a VMMSZ elnöke: „Amikor a magyar kultúra napján itt Vajdaságban összejövünk, a vajdasági központi ünnepségen, akkor az mellett, hogy ezeket a személyeket elismerjük, megtesszük azt is, hogy a jövőről beszélünk, a jövőépítésről beszélünk, és azok a személyek, akik itt vannak, és ünneplik a díjazottakat, ők is ennek az építkezésnek a nagyon fontos építőkövei.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A magyar kultúra napja össznemzeti ünnep, és nekünk is ünnep - fogalmazott Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke: „Közösségi ünneppé vált, összegzési lehetőséggé, olyan nappá, amikor elismeréseket tudunk adni azoknak, akik teljesítményükkel, életútjukkal megérdemlik ezt, és évről évre azt lehet látni, hogy nagyon sokan vannak, akik megérdemlik.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Semjén Zsolt kapta a legrangosabb elismerést, az Aranyplakettet. Magyarország miniszterelnök-helyettese az indoklás szerint a délvidéki magyarságot megerősítette az egy nemzet, a szív, a család, a méltóság és hit tekintetében: „A sajátjainknak a visszajelzése, és az elismerése az olyan megerősítés, ami hitet és erőt ad a jövő tekintetében. Úgyhogy nagyon köszönöm, és ez nagy erőt ad nekem, hogy a jövőben a vajdasági magyarságnak a szempontjait, érdekeit még markánsabban képviseljük.”

Az ünnepi műsorban a kupuszinai Csizmadia család, Kőműves Noémi színész, valamint a Fokos zenekar kíséretében a topolyai Cirkalom táncegyüttes lépett fel.

magyar kultúra napja
Palics
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
Brezovszki Eszter
Sutus Áron
Pásztor István
Semjén Zsolt
Forum Könyvkiadó
Forum Könyvkiadó Intézet
Virág Gábor
VMMSZ
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:10

Fagyos napok jönnek

Szerdáig fagyos napokra készülhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -2 fok körül mozog majd Szerbiában.
14:47, Frissítve: 16:38

Tejbajok

Egyre kevesebb a fejőstehén, és egyre több a probléma a tejjel Szerbiában.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.