Ugrás a tartalomra

Megjelent dr. Várady Tibor akadémikus újabb dokumentum-prózakötete

2024.03.21
09:30
2024.03.21
16:27
Forrás
Pannon RTV
Tragom rezervne istorije címmel megjelent dr. Várady Tibor akadémikus újabb dokumentum-prózakötete - először szerb nyelven. Az eredeti, magyar kézirat a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában április elején lát majd napvilágot.

A szerb fordítást szerdán este mutatták be Újvidéken.

Házasság utáni házaságy főcímmel hamarosan megjelenik dr. Várady Tibor akadémikus hatodik dokumentum-prózakötete magyarul is. A szerb fordítást szerdán este mutatták be Újvidéken, a Vajdasági Ügyvédi Kamara dísztermében. Várady ismét a több tízezres iratköteggel rendelkező, több mint 100 éven át halmozódó családi dokumentum-hagyatékához, ügyvédi irattárához nyúlt. Ezeket lapozva válogatta ki azok a perek hátterében meghúzódó hétköznapi történeteket, amelyek aztán regényében érdekesen szövődve, egy korképet alkotnak. A helyszín újra a bánáti Nagybecskerek.

Dr. Várady Tibor, szerző: „Az ügyvédhez a felek egy teljes történettel fordulnak, és az ügyvéd aztán válogatja, hogy mit érdemes a bíróság felé vinni. Tehát az ügyvédi irattár a mindennapokat sokkal jobban tükrözi, mint egy bírósági irattár, és ezért is nyert egy ilyen érdekes fontosságot. Na most, ebben a legújabb könyvemben zömmel a második világháború alatti perekről írok, ahol az az érdekes, Bánát van elsősorban fókuszban, hogy borzalmas a német megszállás, viszont akkor is vannak emberek, akik nem hősök és nem árulók. 30-40 évesek, tele vannak energiával, és akkor kis tyúk-perekbe fektetnek egy egészen irracionális mértékű energiát. És ez tetszik az ügyvédeknek és a bíráknak is, mert így nem nevezik őket sem kommunistának sem fasisztának.”

Várady Tibor elmondta, ismeretei szerint Vajdaságban csak bírósági irattárak maradtak meg az első és a második világháború idejét felölelő időszakból. Családi, illetve ügyvédi irattár tudomása szerint egy sem, csak a nagybecskereki Várady ügyvédi iroda irattára.

Többek között Vladimir Gvozden, a Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanára méltatta a könyvet.

„Aki a múltat ​​egy kicsit más módon, máshogyan szeretné megismerni, mint ahogy az a hivatalos történetírásban van, vagy mint ahogy azt a populáris történelmen keresztül lehet, nagyon érdekes történeteket találhat a regényben, nagyon életszerű élettörténeteket, és olyan dolgokat, amelyeket nem tudom hol másol találhatna. Ezek egyszerű perek, egyszerű emberek között, azonban mi mindannyian egyszerű emberek vagyunk, és egyszerű életet folytatunk. Fel tudjuk ismerni és össze tudjuk hasonlítani életünket valamelyik régi élettel, és láthatjuk, hogy nehéz időkben is az emberek hasonló, mindennapi gondokkal küzdenek.”

Dr. Várady Tibor Tragom rezervne istorije című kötete az újvidéki Akadémiai Könyvkiadó gondozásában kerül az olvasók kezébe.

Dr. Várady Tibor
Tragom rezervne istorije
Forum Könyvkiadó Intézet
Nagybecskerek
ügyvéd

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.