Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Megkezdődött a Gyöngyösbokréta és a Durindó Palicson

2022.06.11
07:24
2022.06.11
16:09
Forrás
Pannon RTV
Kézimunka- és népviseleti kiállítás, rajzpályázati tárlat és ünnepi műsor. Ezekkel a programokkal készültek az 58. Gyöngyösbokréta és a 45. Durindó nulladik napjára pénteken. Az eseményt a palicsi Magyar Művelődési Központban szervezték.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A Gránátalma hímzőszakkör 2014-ben alakult. A szakosztály egyik fő célkitűzése, hogy a templomokba új oltárterítőket készítsenek. Azóta számos helyen bemutatták kézimunkáikat, és fiatalokat is bevontak a munkába.

Sebők Valéria, vezető, Gránátalma hímzőszakkör, Lányi Ernő IME: „Nagyon büszkék vagyunk, hogy a gyermekek munkáit is kiállíthattuk. Ők a Palicsi Magyar Művelődési Egyesületnek a szakcsoportja. Ők abban különböznek a többi szakágtól, hogy a fonott csipkét - a közeli és a távoli környékben - csak ők tudják.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A rajzpályázatra több mint kétszáz alkotás érkezett. A rajzokon a fesztiválhoz kapcsolódó témákat örökítettek meg a gyerekek.

Csiszár Molnár Anna, a Palics Magyar Művelődési Egyesület elnöke: „A Gránátalma kézimunkacsoportot és az egyesületünk keretében működő Csipkebóbita csoportot is Sebők Valéria vezeti. Az általa tanított és koordinált kézimunkázók munkáit láthatjuk. Egyrészt vannak itt viseletek, másrészt pedig olyan kézimunkák, például oltárterítők és egyéb terítők és függönyök is, amelyeket a csoport tagjai készítettek.”

Az ünnepi műsorban fellépett a Palics Magyar Művelődési Egyesület több szakosztálya. A Sziporka néptánccsoport, a gyermek énekcsoport, a citerások és a Szederinda népdalkör. A kiállítások egész hétvégén megtekinthetők az egyesület épületében.

Gyöngyösbokréta
Durindó
Palics
néptánc
népdal
Molnár Csiszár Anna

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.