Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a XXVI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

2019.09.29
18:56
2019.09.29
19:56
Forrás
Pannon RTV
Ökumenikus kenyéráldással, ünnepi műsorral nyitották meg ma a XXVI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat.

A palicsi Vigadó díszterme citera- és tamburazenétől, népdaltól és szavalók előadásától volt hangos.

Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat 67 éve, 1952 óta szervezik meg Délvidéken valamilyen formában. Az utóbbi években kiterjedt rendezvénysorozattá nőtte ki magát, és kiemelt jelentőséggel bír a vajdasági magyarság számára.

Paskó Csaba, kelebiai plébános: „Szimbolikus jelentősége van. A magyarság hálaadása, megmaradás iránti vágya, egymás szemébe való tekintés, ugyanakkor az égre való tekintet emelése, amelyben kérjük az Isten áldását, egyfajta vallásos, keresztény értékrend szemléletében hálát adunk a Jóistennek azért, hogy eddig is itt voltunk, itt vagyunk.”

Az ünnepi játékok hétről hétre újabb rendezvényekkel jelentkezik, amelyek összetartják a magyar közösséget.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Fantasztikus és gyönyörű rendezvényeknek, közösségi összefogásoknak lehetünk bármelyik hétvégén szem-fül tanúi akár élőben, akár a televízión. Ilyenkor az Ünnepi Játékok nyitórendezvénye, vagy maga a rendezvénysorozat is megpróbálja felrakni magának a kérdést, hogy miként kellene újra álmodni.”

Az ünnepi megnyitón a Csörgő citerazenekar, Kálló Béla színész, Csonka Ferenc prímás, Szalai Klaudia hajdújárási mesemondó, a kishegyesi Szajkó énekegyüttes, az adai Bodros tamburazenekar és a Becsei Vonós Banda lépett fel.

Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok
Paskó Csaba
Sutus Áron

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.