Ugrás a tartalomra

Megtartották a 44. Durindót

2021.10.03
16:08
2021.10.04
07:14
Forrás
Pannon RTV
Tizenkilenc év után ismét a bánáti település adott otthont a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták legnagyobb délvidéki seregszemléjének. Idén 110 fellépője volt a sorban 44. Durindónak.

Lázas készülődéssel indult a nap az énekesek és zenészek számára. A kishegyesi Rezeda Asszonykórus hat éve próbál heti rendszerességgel. Tagja, Fridrik Júlia el sem tudná képzelni a hétköznapokat népdal nélkül.

„Nagyon szeretem a népdalokat. Nálunk a rádió reggeltől estig szól. Hallgatom a népzenét és más zenét is. Nagyon muzikális vagyok különben, szeretek énekelni és már alig vártuk ezt a napot. A felkészülés során hetente kétszer volt próbánk.”

A produkciók elképzelhetetlenek a díszes viseletek nélkül. A bácskossuthfalvi kórus tagjai színpompás ruhákban léptek színpadra. Tisza-menti népdalokat adtak elő.

Bece Angéla, a bácskossuthfalvi Rezeda Asszonykórus tagja:  „A Rezeda asszonykórus a tánccsoportból alakult, egy bizonyos kor után már átálltunk inkább a népdalcsokorra. Számunkra nagyon fontos, hogy a magyar népdal, a magyar néptánc a közösség építése és folyamatosan közös próbákat, munkákat tartunk.”

A Durindó szentmisével vette kezdetét, majd az ünnepélyes megnyitó következett.

 

A Durindót két év kihagyás után szervezték meg. Sutus Áron a VMMSZ elnöke kiemelte, külön öröm számukra, hogy nagy visszatérői is vannak az idei rendezvénynek.

„Öröm számunkra, hogy újból köszönthetjük a Palánkaiakat. Ők hosszú idő után térnek vissza. Hanák Rigó Ildikó volt az, aki vállalta mentorárlásukat. Mitrovicaiak is, Szávaszendemeteriek is itt vannak és például a Cécó műhelyre nagyon kíváncsiak vagyunk, ők most először mutatkoznak be a Durindón, egy nagyon jó hangulatú bandáról van szó.”

Ezúttal 110 fellépője volt a Durindónak.

 

Durindó
Törökbecse

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.