Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Megtartották az Aranycitera gálaműsorát Szenttamáson

2021.11.06
17:36
2021.11.06
20:07
Forrás
Pannon RTV
A vetélkedőt májusban tartották online, most viszont már élőben találkozhattak a résztvevők. A rendezvényt a Gion Nándor Kulturális Központ szervezte.
Pannon RTV/Óvári Dániel

Az Aranycitera az általános és középiskolás citerások tartományi vetélkedője. A gálaműsornak tíz fellépője volt, szerte Vajdaságból.

Szeles Veronika zentai fellépő: „Mivel a tatám muzsikus volt, ezért ő készített citerát is sajátkezűleg. Otthon van a citerája, ami most már rám maradt. Tatám muzsikált mindenkinek, szívből. Ezt próbálom továbbvinni, és ezért lett a citera a választott hangszerem.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

Az ilyen jellegű rendezvények egyik célja, hogy fenntartsák az érdeklődést a népzene iránt, és új nemzedékeket is bevonzzanak.

Lele József muzslyai oktató: „Itt, nálunk például, Muzslyán, ezelőtt, mikor elkezdtem citerázást tanítani, tizenvalahányan voltak. Mindig olyan, hogy csakis valaki abbahagyja ezért vagy azért, de mindig maradnak, abban az időben maradtak 6-an, 7-en, 8-an is.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

Akárcsak tavaly, a koronavírus járványhelyzet idén is az online térbe kényszerítette a májusi vetélkedőt.

Borsi Ferenc zsűritag: „A zene úgy jó, ha élő, ha van hallgatósága, van rögtön visszajelzés, kisebb-nagyobb taps, vastaps. Én mindig azt szoktam mondani, hogy ez az online vetélkedő, illetve az oktatás, és minden, ami online történik, ez egy kényszermegoldás. A semminél sokkal több, viszont a valós helyzetnél sokkal kevesebb.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

Az Aranyciterát a szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ szervezi immár negyed évszázada.

Németh Dezső, a központ elnöke: „Ami a műsor minőségét és a citeramuzsikát illeti, az az elmúlt 25 évben fölfelé fejlődött. Az elejében egy kicsit, lehet mondani, hogy a gyerekek is szégyenlősebben játszottak, de ahogy fejlődtünk, ahogy múltak az évek, a gyerekek mind fölszabadultabbak, és mind szebben citeráztak, mellé énekeltek is.”

A gálaműsor előtt szentmisével emlékeztek azokról, akik a rendezvényt indították, valamint a gyerekekkel foglalkozó oktatókról, akik már nincsenek az élők körében.

Aranycitera
gálaműsor
Szenttamás
Borsi Ferenc
Németh Dezső
Gion Nándor Kulturális Központ

Most

19:30, Frissítve: 19:41

Újra járható az M5-ös autópálya Lajosmizsénél

Az autópályán, Lajosmizse közelében a forgalom ismét zavartalanul haladhat. Kora este 3 gépkocsi ütközött az M5-ös autópályán Lajosmizsénél, a Szeged felé vezető oldalon - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
18:11, Frissítve: 18:48

Kisorsolták az első lakásokat a nyereményjátékon

Šabacra és Kruševacra került a Vedd el a számlát és nyerj! nevű nyereményjáték első két díja, legalább is itt kaptak számlát a vásárlásukról a beküldők. Egy másfél szobás és egy kétszobás belgrádi lakás jár a nyerteseknek.
17:07, Frissítve: 17:19

Petr Pavel nyerte a cseh elnökválasztást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.
16:02, Frissítve: 17:22

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.