Ugrás a tartalomra

Megtartották az Aranycitera gálaműsorát Szenttamáson

2021.11.06
17:36
2021.11.06
20:07
Forrás
Pannon RTV
A vetélkedőt májusban tartották online, most viszont már élőben találkozhattak a résztvevők. A rendezvényt a Gion Nándor Kulturális Központ szervezte.

Az Aranycitera az általános és középiskolás citerások tartományi vetélkedője. A gálaműsornak tíz fellépője volt, szerte Vajdaságból.

Szeles Veronika zentai fellépő: „Mivel a tatám muzsikus volt, ezért ő készített citerát is sajátkezűleg. Otthon van a citerája, ami most már rám maradt. Tatám muzsikált mindenkinek, szívből. Ezt próbálom továbbvinni, és ezért lett a citera a választott hangszerem.”

Az ilyen jellegű rendezvények egyik célja, hogy fenntartsák az érdeklődést a népzene iránt, és új nemzedékeket is bevonzzanak.

Lele József muzslyai oktató: „Itt, nálunk például, Muzslyán, ezelőtt, mikor elkezdtem citerázást tanítani, tizenvalahányan voltak. Mindig olyan, hogy csakis valaki abbahagyja ezért vagy azért, de mindig maradnak, abban az időben maradtak 6-an, 7-en, 8-an is.”

Akárcsak tavaly, a koronavírus járványhelyzet idén is az online térbe kényszerítette a májusi vetélkedőt.

Borsi Ferenc zsűritag: „A zene úgy jó, ha élő, ha van hallgatósága, van rögtön visszajelzés, kisebb-nagyobb taps, vastaps. Én mindig azt szoktam mondani, hogy ez az online vetélkedő, illetve az oktatás, és minden, ami online történik, ez egy kényszermegoldás. A semminél sokkal több, viszont a valós helyzetnél sokkal kevesebb.”

Az Aranyciterát a szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ szervezi immár negyed évszázada.

Németh Dezső, a központ elnöke: „Ami a műsor minőségét és a citeramuzsikát illeti, az az elmúlt 25 évben fölfelé fejlődött. Az elejében egy kicsit, lehet mondani, hogy a gyerekek is szégyenlősebben játszottak, de ahogy fejlődtünk, ahogy múltak az évek, a gyerekek mind fölszabadultabbak, és mind szebben citeráztak, mellé énekeltek is.”

A gálaműsor előtt szentmisével emlékeztek azokról, akik a rendezvényt indították, valamint a gyerekekkel foglalkozó oktatókról, akik már nincsenek az élők körében.

Aranycitera
gálaműsor
Szenttamás
Borsi Ferenc
Németh Dezső
Gion Nándor Kulturális Központ

Most

15:50, Frissítve: 18:52

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.