Ugrás a tartalomra

Megtartották az Aranycitera gálaműsorát Szenttamáson

2021.11.06
17:36
2021.11.06
20:07
Forrás
Pannon RTV
A vetélkedőt májusban tartották online, most viszont már élőben találkozhattak a résztvevők. A rendezvényt a Gion Nándor Kulturális Központ szervezte.

Az Aranycitera az általános és középiskolás citerások tartományi vetélkedője. A gálaműsornak tíz fellépője volt, szerte Vajdaságból.

Szeles Veronika zentai fellépő: „Mivel a tatám muzsikus volt, ezért ő készített citerát is sajátkezűleg. Otthon van a citerája, ami most már rám maradt. Tatám muzsikált mindenkinek, szívből. Ezt próbálom továbbvinni, és ezért lett a citera a választott hangszerem.”

Az ilyen jellegű rendezvények egyik célja, hogy fenntartsák az érdeklődést a népzene iránt, és új nemzedékeket is bevonzzanak.

Lele József muzslyai oktató: „Itt, nálunk például, Muzslyán, ezelőtt, mikor elkezdtem citerázást tanítani, tizenvalahányan voltak. Mindig olyan, hogy csakis valaki abbahagyja ezért vagy azért, de mindig maradnak, abban az időben maradtak 6-an, 7-en, 8-an is.”

Akárcsak tavaly, a koronavírus járványhelyzet idén is az online térbe kényszerítette a májusi vetélkedőt.

Borsi Ferenc zsűritag: „A zene úgy jó, ha élő, ha van hallgatósága, van rögtön visszajelzés, kisebb-nagyobb taps, vastaps. Én mindig azt szoktam mondani, hogy ez az online vetélkedő, illetve az oktatás, és minden, ami online történik, ez egy kényszermegoldás. A semminél sokkal több, viszont a valós helyzetnél sokkal kevesebb.”

Az Aranyciterát a szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ szervezi immár negyed évszázada.

Németh Dezső, a központ elnöke: „Ami a műsor minőségét és a citeramuzsikát illeti, az az elmúlt 25 évben fölfelé fejlődött. Az elejében egy kicsit, lehet mondani, hogy a gyerekek is szégyenlősebben játszottak, de ahogy fejlődtünk, ahogy múltak az évek, a gyerekek mind fölszabadultabbak, és mind szebben citeráztak, mellé énekeltek is.”

A gálaműsor előtt szentmisével emlékeztek azokról, akik a rendezvényt indították, valamint a gyerekekkel foglalkozó oktatókról, akik már nincsenek az élők körében.

Aranycitera
gálaműsor
Szenttamás
Borsi Ferenc
Németh Dezső
Gion Nándor Kulturális Központ

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.