Ugrás a tartalomra

Minden a tánc körül forog

2018.05.04
07:50
2018.05.04
18:04
Kárpát-medencei rendezvények a Táncház Napján

A Táncház Napja 2018-ban egy több mit négy évtizedes értékre-hagyományra hívja fel a figyelmet immár hetedik alkalommal. E jeles nap kicsiknek és nagyoknak, az országhatáron innen és túl a néptánc és a népzene szeretetéről szól.

A Táncház Napját megálmodói azért alapították, hogy a Kárpát-medencei magyarság megmutathassa- az UNESCO által is elismert - táncházmozgalom értékeit a külvilágnak. Ez egyben tisztelgés a mozgalom alapítói és tagjai előtt, akik napról napra adják át, estéről estére éltetik, hétről hétre dokumentálják és évről évre őrzik hagyományainkat.

Ennek nyomán, hat évvel ezelőtt - az első táncház 40 éves évfordulóján - a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület hagyományteremtő szándékkal egész napos szabadtéri rendezvényt kezdeményezett a május 6-ához legközelebb eső szombatra.

A rendezvény minden évben tudatosan az önkéntességre épül, ezzel is hangsúlyozva a táncházmozgalom alulról építkező, közösségszervező jellegét, s ezáltal is demonstrálja a közösségekben rejlő alkotóerőt.

Idén, a Táncház Napja előestéjén, május 4-én az ünnepségsorozatot a Táncház Napi gálakoncert és a Halmos Béla–díjak átadása a Zeneakadémián 19.30 órakor nyitja meg.

A Mestereink öröksége című ünnepi hangversenyen a fellépők emléket állítanak a korábbi korszak olyan kiváló népzenekutatóinak, mint Seprődi János, Lajtha László, Jagamas János, valamint a közelmúltban elhunyt folkloristáknak: Kallós Zoltán és Borbély Jolán. Idén, május 5-én az ország számos pontján és határainkon túl is Táncház Napi programok hívják fel a figyelmet a mozgalom értékeire. A rendezvény központi helyszíne a budapesti Liszt Ferenc tér, ahol délelőtt 10 órától egészen este 9-ig tartanak a programok, ezt követően pedig táncház kezdődik a Rácskertben.

Idén is - mint minden évben – a Hagyományok Háza felhívást tett közzé, hogy a közösségek világszerte csatlakozzanak a Táncház Napja programjához. Így Marosvásárhelytől Berlinig, Visktől New Yorkig tartanak kapcsolódó programokat: táncházakat, flashmobokat, koncerteket, gyerekfoglalkozásokat.

A mozgalom elkötelezettjei így:
Vajdaságban Adán és Ludason,
Kárpátalján Visken,
Felvidéken Tornalján,
Erdélyben pedig Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Brassóban, Szamosújváron és Kolozsváron is értékes programokkal csatlakoztak a kezdeményezéshez.

További információ:
http://www.hagyomanyokhaza.hu/main/rendezvenyek/tanchaznapja/
https://www.facebook.com/nephagyomanyma/

Táncház napja
Kárpát-medence
Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:47

Ma megalakul az új szerb kormány

Délben ülésezik ma a szerbiai parlament. A rendkívüli ülésen csupán egy napirendi pont szerepel: a kormány megalakítása, valamint a miniszterelnök és a kabinet tagjainak eskütétele.
20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.