Ugrás a tartalomra

Művésztelep Zenta építészeti örökségével ötvözve

2019.07.31
08:58
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
A 2019-es művésztelep lezárásaként képzőművészeti kiállítás várja a zentai Városi Múzeumba látogatókat. A nyolcadik művésztelep egyedien hívja fel a figyelmet az építészeti és kulturális örökségre.

Az idei művésztelepen tizenhat művész vett részt Magyarország és Vajdaság számos területéről. Juhász Villő a kilenc napos rendezvénynek köszönhetően megismerte Zenta épületeit, valamint sok tapasztalatot szerzett: „Nagyon sok szép műemlék épület van, amivel szerintem nagyon érdemes lenne foglalkozni, mert sok helyen nincs ennyi szép épület, ami megmaradt és itt meg van.” 

Raffay Endre művészettörténész személyes feladatának érzi, hogy a művészekkel együtt hívják fel a figyelmet Zenta örökségére és rejtett kincseire: „Zentán nem csak az épületek, tehát a homlokzatok, illetve az épített örökség állapotára próbáljuk meg a figyelmet felhívni, hanem tulajdonképpen minden másra, kulturális örökségvédelem tárgyába tartozó emlékre, parkokra, fákra, emberekre, szokásokra és a piacra is.”

A művésztelep a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának és a VMMI együttműködésének köszönhetően jött létre 2011-ben, a képzőművészetet az örökség- és a műemlékvédelemmel ötvöző, izgalmas, az értékvédelmet nem szokványos elemekkel népszerűsítő programként.

Idén a résztvevők az egykori zentai zsinagógában dolgoztak. Vázsonyi Csilla, szervező, VMMI: „Ez egy olyan művésztelep, amely külön tematikával rendelkezik, a műemlékekre és a műemlék védelemre koncentrál. Vajdasági illetve magyarországi fiatal művészek érkeztek, festő, grafikus, illetve szobrász hallgatók.”

Az idei kiállítás augusztus 16-ig tekinthető meg a zentai Városi Múzeum képtárában.

művésztelep
Raffay Endre
építészet
örökség
Vázsonyi Csilla
Zenta

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.