Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Nagymamáink fejfedői a pancsovai múzeum tárlatán

2021.05.15
10:42
2021.05.15
17:20
Forrás
Pannon RTV
Pancsován is megszervezték a Múzeumok hete rendezvénysorozatot. Az országos program védnöke a szerbiai kulturális minisztérium.

A Pancsovai Nemzeti Múzeum több kiállítás megnyitásával csatlakozott a jelentős kulturális eseményhez. Milan Konjović festő portréi mellett például egy másik kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők, amely egy női fejfedőket bemutató tárlat volt. Több, a területen élő közösség értékeibe nyerhetett betekintést a nagyérdemű.

Dejan Trifunović, művészeti igazgató, Stanko Paunović Művelődési Egyesület, Pancsova: „A kiállításon láthatók sapkák, vagyis ünnepi női fejfedők Dél-Bánátból. A színhatás, a sokoldalúság, a gazdagság hatása gyönyörű egységet alkot. Elégedettek vagyunk, hogy egy ilyen hatalmas kihívást teljesítettünk, és megmutathatjuk a látogatóknak gazdag örökségünket.”

A múzeum igazgatója fontosnak tartja azt, hogy az ilyen jellegű kiállításokkal közelebb hozzák az emberekhez a kultúrát és a hagyományokat.

Miroslav Birclin, igazgató, Pancsovai Nemzeti Múzeum: „Hetedik alkalommal veszünk részt a Múzeumok hete rendezvényen az országos eseménysorozat kezdete óta. Idén több mint 100 múzeum és kapcsolódó intézmény vesz rész ezen, több mint 50 városban és településen országszerte. Gazdag programot készítettünk.”

Ma az európai Múzeumok éjszakájához csatlakozva, kultúrprogrammal kiegészítve, a pancsovai múzeumban éjfélig tekinthető meg minden kiállítás.

Pancsova
múzeumok hete
Dejan Trifunović
művészeti igazgató
Stanko Paunović Művelődési Egyesület
Miroslav Birclin
igazgató
Pancsovai Nemzeti Múzeum

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.