Ugrás a tartalomra

Nemo kapitány és legénysége Újvidéken

2023.09.17
21:45
2023.09.18
16:39
Forrás
Pannon RTV
Nemo kapitány és legénysége mutatkozott be az Újvidéki Színház színpadán szombat este családi musical formában. Ezzel a bemutatóval, ami egyben ősbemutató is, kezdődött meg a színház új évada.

A Nautilus tengeralattjáró és legénysége rejtelmes, izgalmas történetének lehettek tanúi az Újvidéki Színház nézői. Az előadás több témát is boncolgat.

Sirmer Zoltán, a darab ellenpontja volt, komikus szerepével, könnyítette a darab komolyságát.

Sirmer Zoltán, színész, Újvidéki Színház: „Én vagyok ennek az előadásnak a vicceskedős, nyers, kicsit ilyen primitív erő, és igen vicceskedek, de nekem a folyamatos szökés a célom.”

A darab során ismerkedünk az érdekes tengeralatti világgal, de ez egyben egy kemény dráma is, ahol megismerkedhetünk olyan kapitánnyal, aki megutálta a háborúktól dúló világot, és nevéről és minden másról lemondva leköltözött a tenger alá. Az előadás főszerepét, azaz Nemo kapitányt, Huszta Dániel alakítja.”

Huszta Dániel, színész, Újvidéki Színház: „Némó kapitány gonoszságát szerettem volna átadni, illetve a veszélyességét, de tulajdonképpen ezt sem lehet igazán eldönteni, hogy a Nemo kapitány az a főhőse az előadásnak vagy a fő gonosza. Mind a kettő egyszerre, és mivel mindenki jót játszik, ezért én megpróbáltam a rosszfiút, de nem lehet ezt sem olyan simán eljátszani, mert olyan sok rétege van ennek a Nemo kapitánynak, hogy akárhogy csináljuk, kibukik belőle, az igazi ember is.”

Musical formában először van bemutatva ez a darab. A zeneszerzők igyekeztek, könnyebb, emészthetőbb, valamint emlékezetes, fülbemászós melódiákat használni. A zene stílusainak szerteágazó palettája tárult a nézők elé a musical során: a swing, a jazz hangzásoktól egészen a musical és nagy zenekari hangzásokig, de még metál, gitáros rock számokat is hallhatnak a nézők.

Erős Ervin, zeneszerző: „Mindig igazából egy hatalmas kihívás, amikor nem egy specifikus műfajban kell, hogy mozogjunk, hanem egy kicsit eklektikusabbak vagyunk, egyrészt műfailag is egy kicsit eklektikusabb a dolog, tehát szétszórtabb, másrészt viszont gondolom, hogy olyan irányban kell gondolkodnunk zeneszerzőként, hogy a kisgyerek is élvezze meg a nagymama is.”

A darab központi témája a háborúk amik ma is körülvesznek minket, de emellett több témát is megragad.

Puskás Zoltán, rendező: „Számomra az volt a fontos, hogy legyen egy olyan hely, ha már lemennek a víz alá, ahol kialakítanak, úgymond egy kreált világot, ahol mindenki egyenrangú, névtelen, ami nagyon fontos, rangtalan, mert ezek az úgymond pozíciók is csak egy formális dolog, és hogy van egy olyan hely a víz alatt, ahol egy terápiai jelleggel kiéneklik magukból azokat a traumákat, fájdalmakat, amiket szereztek a szárazföldön.”

A musical családi programnak készült, mely egyaránt érdekes lehet a fiatalok, de az idősebb korosztály számára is.

Nemo kapitány és legénysége
Újvidék
Újvidéki Színház
ősbemutató
Sirmer Zoltán
Huszta Dániel
Erős Ervin
Puskás Zoltán
musical

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.