Ugrás a tartalomra

Népellenes mosoly

2021.06.23
10:34
2021.06.23
16:42
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Várady Tibor író, akadémikus legújabb, Népellenes mosoly című kötetét tegnap este az óbecsei Népkönyvtárban. A szerző ezúttal is a család több mint 120 éves ügyvédi irodájának megőrzött periratait dolgozta fel irodalmi igényességgel.

A Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelent könyvről Szilágyi Edit nyugalmazott okleveles jogász beszélgetett a szerzővel.

Várady Tibor a világháború utáni perekből szemezget a kötetben: „A legújabb kötetemben elsősorban olyan pereket válogattam a családi irattárból, amelyek a világháború utáni első évek perei, zömmel Bánáthoz kötődnek, de vannak átáramlások Bácskára is. Ezek valamiképpen azt mutatják, hogy ez egy borzasztóan lendületes korszak volt. Tény az, hogy amit legyőztek Bánátban, a német megszállás borzalmas volt, de ennek az új lendületben is néha nem voltak igazán mércéi. A címadó történet például egy evangélikus lelkész története, akit egy szomszéd följelentett, mert amikor bevonult a városba, a Dušan cár utcába a felszabadító hadsereg, ő állítólag csúfondáros cinizmussal nézett az ablak mögül. Ezt az ügyész úgy minősítette, hogy a Csepcsányi István lelkész népellenes mosolyt követett el.”

Várady Tibor
Népellenes mosoly

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.