Ugrás a tartalomra

Operafesztivált tartanak Újvidéken

2019.06.15
09:23
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Az Operaria elnevezésű hétnapos nemzetközi operafesztiválon szerbiai és külföldi művészek produkcióit élvezheti a közönség, emellett tematikus eseményekkel is várják az érdeklődőket.

Ez az első ilyen jellegű rendezvény Szerbiában, amely az opera népszerűsítésére fókuszál – hangsúlyozták a szervezők a fesztivál megnyitóján.

A rendezvény Giuseppe Verdi Rigolettójának bemutatójával kezdődött a Szerb Nemzeti Színházban. Aleksandar Nikolić, rendező: „Kívülről klasszikusnak tűnik ez a darab és úgy is van becsomagolva. Monumentális díszlet, korhű XVI. századbeli kosztümök, amelyeket Senka Ranosavljević díszlettervező briliáns módon készített el. Belülről a történet pszichológiája nagyon is kortárs.”

A háromfelvonásos opera Olaszországban játszódik, az 1500-as években. Főszereplője Rigoletto, a mantovai herceg udvari bolondja, aki kegyetlen bosszút forral a nőfaló herceg ellen, miután az elcsábítja lányát Gildát. Ez Aleksandar Ilić koreográfus első projektje a Szerb Nemzeti Színházban, és elmondta:  „Nagyon örülök annak, hogy az operához és a baletthoz kötődik. Azt hiszem, sikerült egy olyan előadást összehozni, amely előrelépést jelent ahhoz képest, amit nálunk az opera jelent. Szeretném megdicsérni a balett társulatot, illetve nem csak őket, hanem az egész társulatot.”

A Szerb Nemzeti Színházban 122 évvel ezelőtt mutattak be először operát – mondta el az eseményen Dragana Milošević, tartományi művelődési titkár: „Azóta egyetlen ilyen jellegű fesztivált sem szerveztek még az országunkban. Ezért is mondom, hogy ez egy történelmi pillanat. Külön örömmel tölt el, hogy az opera igazgatója, a projekt ötletgazdája a maximumot nyújtotta, igyekezett arra, hogy idén hivatalosan is elinduljon ez a fesztivál. Hét napig tart, június 21-ig. Számos operaelőadást tűztek repertoárra a legkisebbek számára, hogy közelebb hozzák nekik ezt a zenei műfajt és persze az idősebbek számára is.”

Az előadások mellett a rendezvényen egyéb programokkal is várják az érdeklődőket, így sor kerül a Vitkay Kovács Vera ünnepelt újvidéki primadonna nevét viselő nemzetközi szólóének-versenyre is, amelyen a legjobb fiatal operaénekesek mérik össze tudásukat. 

A rendezvény június 21-ig tart.

Operaria
operafesztivál
Újvidék
Rigoletto

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.