Ugrás a tartalomra

Palicsi Magyar Sokadalom - A népművészet szeretete

2023.06.10
18:21
2023.06.10
19:22
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott a Palicsi Magyar Sokadalom. Bár a díszfelvonulás elmaradt, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia már a rendezvény kezdetén gondoskodott a jókedvről. A gólyalábasokat a Talentum tízéves jubileumi gálája követte.

Kovács Kristóf öt éve tagja a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesületnek. Több fajta táncot is bemutattak a 10 éves évforduló alkalmával. Köztük volt a magyarbődi, a karikázó és a bukovinai néptánc is.

Kovács Kristóf, néptáncos, Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület, Szabadka: „Leginkább a közösség az, ami a legerősebb. Eleve a tánc maga is gyönyörű, és nagyon jó érzés táncolni, de a közösség, a csoporton belül, ami van, annak elképesztő nagy ereje van.”

A rendezvény számos érdeklődött vonzott. Benák Katalin unokáját jött el megnézni.

„Akármikor van fellépése, akkor igyekszünk ott lenni.”

A kirakodóvásár mellett az érdeklődők kipróbálhatták például a nemezelést is. Ebben Békésapáti T. Zsófia nemezkészítő volt a gyerekek segítségére.

„A kézművesség az nagyon fontos része a hagyományápolásnak is. Közben el lehet beszélgetni a mintákról, és arról, hogy mi mit szimbolizál, és hogy miért fontos az, hogy a természetes anyagokkal foglalkozzunk.”

A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesületnek már tíz éve hiánypótló szerepe van - nyilatkozta dr. Pásztor Bálint a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke.

„Több száz gyerekekkel szeretették meg a népművészetet, a néptáncot elsősorban. Nagyon örülök annak, hogy éppen a szecesszió világnapján van ez a rendezvény. Jobb helyszínt nem is lehetett volna találni, hiszen a szecessziós épületek tövében, pontosabban az egyik szecessziós épületnek a teraszán van megrendezve idén a sokadalom. És hogy mi köti össze a szecessziót és a népművészetet, a sokadalmat? Az, hogy a nálunk honos magyar változata tulajdonképpen a népművészet elemeire épít.”

A Palicsi Magyar Sokadalom a Duhaj Zenekar koncertjével és táncházzal zárult.

Palicsi Magyar Sokadalom
Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia
Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület
Palics

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.