Ugrás a tartalomra

Pendergő koncert Adán

2024.04.14
11:43
2024.04.14
17:09
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági Aranypáva díjas Pendergő tamburazenekar adott koncertet Adán szombat este. A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés.

A Pendergő tamburazenekar 2015 szeptemberében alakult a Szegedi Tudományegyetemen tanuló bácskai tamburásokból. Bár a zenekar összetétele mára átalakult, a fiatal zenészek sikere töretlen.

Apró Kristóf: „Az alapító tagok közül én vagyok, Csonka Balázs és Csuvik Oszkár, de a többiekkel is muzsikáltunk már együtt csak akkoriban ők más zenekarokban, más felállásokban zenéltek, majd utána gondoltuk, hogy jó lenne összeállítani a jelenlegi zenekarunkat és azóta már két lemezt is kiadtunk, számos koncerten, versenyen vettünk rész.”

A koncerten főként Vajdaságban és Bácskában gyűjtött dalok csendültek fel.

Csonka Balázs, a Pendergő tamburazenekar vezetője: „Ma este a vajdasági Tisza menti és a bácskai Duna menti tamburazenekari megszólalást fogjuk feleleveníteni, a múlt század nagyjából közepe tájáról. Ezen a vidéken akkoriban mindenfelé tamburazenekarok muzsikáltak. Mi is, az elmúlt kilenc évben ezért teszünk és szeretünk muzsikálni, hogy ezt tovább vigyük, a mai koncerten ezt fogjuk feleleveníteni. Illetve egy kis kitérő is lesz, mert Szlavóniából is fogunk kicsit muzsikálni.”

A tamburazenekar koncertjének az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör székháza adott otthont.

Varga Lívia, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke: „Nagyon örülünk, hogy mi adhatunk otthont a Pendergő koncertnek, hiszen régi barátaink és ismerőseink, tulajdonképpen néhányan a tagok közül a Vadvirág tagjai is voltak, ma már nem, de nagyon szívesen jönnek vissza. Az együttműködés a zenekarral hosszú múltra tekint vissza.”

A Pendergő tamburazenekar koncertjeinek hatására az adai gyerekek közül többen kedvet kaptak a hangszer megismerésére. A Vadvirág által szervezett nyári táborokban a zenekar tagjai közül többen is oktatják a kis diákokat, tette hozzá Varga Lívia.

Pendergő zenekar
Ada
Apró Kristóf
Csonka Balázs
Varga Lívia

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:40, Frissítve: 17:52

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.