Ugrás a tartalomra

Petőfiről másként a VM4K-ban

2023.05.12
10:02
2023.05.12
16:23
Forrás
Pannon RTV
A Mozdulj! Petőfi! rendezvénysorozat részeként Margócsy István irodalomtörténész tartott előadást a VM4K-ban.

Az „Itt bent vagyok a férfikor nyarában...” című esten Petőfit teljesen új szempontból és új megvilágításból közelítették meg. Petőfiről 150 év alatt rengeteget írtak, de mindig lehet róla újat mondani, a mostani Csütörtök estéken pedig többféle szempontból került elő Petőfinek az alakja.

Margócsy István, irodalomtörténész: „Petőfiben a legérdekesebb talán a folyamatos újító gesztus volt, amit egész életében minden területen alkalmazott. Belépett az irodalmi életbe és az irodalmi konvenciókkal szemben állandóan új gesztusokkal, új irodalmi és poétikai megoldásokkal élt. Ezt még megszorozta azzal, hogy az irodalmat a megelőző korokhoz képest sokkal közelebb hozta a társadalmi mozgalmakhoz és a politikához és e-képpen egy egészen új kevercset hozott létre, ami az őt megelőző időben a magyar irodalomban még nem létezett egyáltalán.”

Petőfi Sándor
Margócsy István
VM4K

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.