Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Bárdos Orsolya

Petőfiről másként a VM4K-ban

2023.05.12
10:02
2023.05.12
16:23
Forrás
Pannon RTV
A Mozdulj! Petőfi! rendezvénysorozat részeként Margócsy István irodalomtörténész tartott előadást a VM4K-ban.

Az „Itt bent vagyok a férfikor nyarában...” című esten Petőfit teljesen új szempontból és új megvilágításból közelítették meg. Petőfiről 150 év alatt rengeteget írtak, de mindig lehet róla újat mondani, a mostani Csütörtök estéken pedig többféle szempontból került elő Petőfinek az alakja.

Margócsy István, irodalomtörténész: „Petőfiben a legérdekesebb talán a folyamatos újító gesztus volt, amit egész életében minden területen alkalmazott. Belépett az irodalmi életbe és az irodalmi konvenciókkal szemben állandóan új gesztusokkal, új irodalmi és poétikai megoldásokkal élt. Ezt még megszorozta azzal, hogy az irodalmat a megelőző korokhoz képest sokkal közelebb hozta a társadalmi mozgalmakhoz és a politikához és e-képpen egy egészen új kevercset hozott létre, ami az őt megelőző időben a magyar irodalomban még nem létezett egyáltalán.”

Petőfi Sándor
Margócsy István
VM4K

Most

16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.