Ugrás a tartalomra

Rangos művészeti díjakról döntöttek

2023.11.15
20:54
2023.11.15
21:06
Forrás
Magyar Szó
Odaítélték a Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat.

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága – Antalovics Péter, Jovánovity Patyerek Réka, Lennert Móger Tímea, Lódi Gabriella, Szögi Csaba összetételben – mérlegelve a vajdasági magyar könyvkiadás 2022. évi produkcióit, szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy a 2022. évre szóló Híd Irodalmi Díjat Lovas Ildikónak a Szép Amáliák című, a Forum Kiadó gondozásában megjelent regényéért, és Maurits Ferencnek az Arcversek címet viselő, szintén a Forum által megjelentetett verseskötetéért ítéli oda.

A zsűri értékelése szerint Lovas Ildikó Szép Amáliák című, a szó minden értelmében nagy regénye, amellett, hogy tényirodalmi alkotás, egyben kultúr- és helytörténeti könyv- építmény is. Olvasása közben a valóság míves elmesélésének dimenziójában érezhetjük magunkat. A cselédregény szereplőinek kisebbségi sorstragédiái egyként szólnak a huszadik századi nemzettest megküzdéseiről is. A feldolgozhatatlan(nak tűnő) transzgenerációs traumák szavakká hevülnek, a kimondás felold(oz)ást nyújt, mert: „A leírt szavak nem történetet írnak, hanem alakítják a történetet – ki gondolta volna, hogy a kettő között nemcsak éles, de átjárhatatlan a távolság?" Tehát a nagybetűs író jelent teremthet, de legalábbis alakítja azt. Ilyenformán a Szép Amáliák a val(l)óság, jövő(nk)be mutató-kutató könyve.

Maurits Ferenc a hatvanas évek óta a vajdasági magyar művészeti élet meghatározó alakja, számos képzőművészeti-irodalmi kötet, album szerzője. A zsűri értékítélete alapján az Arcversek című, négy ciklusra tagolt kötet rajzok és versek találkozásaként a Maurits-életmű emblematikus elemeit vonultatja fel, mindegyikhez egy-egy verset kapcsolva. A képek és versek együtt hatnak, együtt értelmezhetők. A rajzok és a lecsupaszított nyelvezet, a letisztult szöveg és forma párbeszéde továbbgondolásra késztetve olvasóját, újabb dialógusokat és távlatokat nyit meg a kortárs vajdasági magyar irodalom értelmezésében.

A Forum Képzőművészeti Díj 2023-as évi bírálóbizottsága Klájó Adrián, Újházi Adrienn és Vékony Lajos október 27-én megtartott ülésén a 2022-es Forum Képzőművészeti Díjat egyhangúlag Sagmeister Péity Laura festőművésznek ítéli oda a tavalyi évben nyújtott kiemelkedő képzőművészeti teljesítményéért.

Sagmeister Péity Laura 2022-ben három önálló tárlattal jelentkezett. Citroideae című kiállítását a törökkanizsai Kulturális Zónában tartotta, Personal címmel a belgrádi Legat Art Galériában állított ki, Inkognito című, Sifilis Andrással való közös megjelenése pedig a Szabadkai Kortárs Galériában volt látható. Sagmeister Péity Laura alkotásait az egyedi expresszív és kísérletező képzőművészeti narratíva határozza meg, amely a kortárs képzőművészetben térségünkön különös helyet foglalt el.

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága Ábrahám Irén (†), Balázs Áron, Görög Noémi összetételben a 2022-es Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Sóti Szobonya Emőke zeneművésznek, zongoratanárnak ítéli oda.

Negyvenéves pedagógiai pályafutása alatt növendékei megszámlálhatatlanul sok díjjal tértek haza nemzetközi és itthoni rangos versenyekről. Hosszú évek óta nagy sikerrel dolgozik a legfiatalabbakkal is, már akadnak 4 éves korú tanítványai is. Ebben a tevékenységében, melynek alapja a játékosság, jelen pillanatban nem akad hozzá mérhető e szakmában a régióban. Sóti Szobonya Emőke zongorakísérőként, a színpadon is igazi partner, zongorajátéka kifinomult és érzékeny. Szövegértelmezése mindig alapos, soha nem felszínes – olvasható az indoklásban.

Híd Irodalmi Díj
Forum Képzőművészeti Díj
Vajdasági Magyar Művészeti Díj
Lovas Ildikó
Maurits Ferenc
Sagmeister Peity Laura
Sóti Szobonya Emőke

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.