Ugrás a tartalomra

A régi csángó világ a Népkörben

2024.01.24
07:28
2024.01.24
15:51
Forrás
Pannon RTV
Petrás Mária, csángó származású népdalénekes és kerámiaművész volt a Népkör Magyar Művelődési Központ vendége a magyar kultúra napja alkalmából. A világhírű csángó alkotóművész kiállítása az emberiség sok évezredes kulturális örökségét közvetíti.

A Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportja két irányban is tartja a kapcsolatot a határon túli magyarokkal. Egyrészt Temesvár irányába Románia felé, másrészt pedig Vajdaság irányába Szerbia felé. A mostani Petrás Mária kiállítást és koncertet is ők támogatták.

Vesmás Péter, a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusa: „Építészként én nagyon sok helyen használom a kerámiát, amikor decemberben megcsináltuk Szegeden a kiállítást, akkor találkoztam először az ő alkotásaival. Valami csoda.”

Petrás Mária népzenéje és kerámiából készült alkotásai igaz értékeket hordoznak és a hagyományőrzés fontosságára figyelmeztetnek. A művésznő szabadkai bemutatkozására Bata János, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagjának ajánlata révén kerülhetett sor.

„Mária az egyik legsokoldalúbb és az egyik legnagyszerűbb művésze a közösségünknek, az egész Kárpát-medencének és az azon túli területeknek is az egyik legnagyobb művésze.”

Petrás Mária már többször járt Vajdaságban.

Petrás Mária népdalénekes, keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja: „Ha határon túlra megyek, mindig izgulok, mert tudom mit jelent határon túlinak lenni. Nem azt mondom, hogy kirekesztettnek, de tudom mit jelent ez és együtt érzek minden határon túli résszel és annak lelkületével. Tudom, hogy milyen csodálatos belülről az ember, de ez több annál, mintha bent lenne valaki.”

A kerámia faliképeket február hatodikáig lehet megtekinteni a Népkör körgalériájában. A kiállítást követően Petrás Mária zenésztársaival Napkelettől napnyugatig címmel tradicionális moldvai magyar dalokat adott elő.

csángó
Petrás Mária
Magyar Művészeti Akadémia
Vesmás Péter
Bata János
Népkör Magyar Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.