Ugrás a tartalomra

Selyemkiállítás Szabadkán

2021.01.22
15:07
2021.01.22
18:03
Forrás
Pannon RTV
Selyemkompozíciók és selyemszobrok - ezek tekinthetőek meg A világ története: Utolsó fejezet című kiállításon Szabadkán. A művészpáros, Vana Urošević és Zoran Todović selyemből készült műalkotásainak március elejéig ad otthont a Kortárs Galéria.

A két művész az alakok és tárgyak kialakulásának vonalát szőve, rajzolva, nyomtatva és festve vitték át a selyemalap áttetszőségére. Az érdeklődők 33 selyemkompozíciót láthattak, amelyek magassága 3 és fél méter. Ezen kívül tíz puha selyemszobrot is megtekinthettek, amelyek a többi között szívet, kezet és egyebeket is ábrázoltak.

Nikola Šuica egyetemi tanár: „Ahogyan mindannyian vonzódunk a mérhetetlenül sok fél anyaghoz, amely a kortárs művészet rendelkezésére áll. A selyemalap szerves nyomában rejlik egy nem csak mitológiai, vallási és érzelmi történelem, hanem egy viszony is, ami kifejezetten kortárs, aktuális és mindig a jelenről szól.”

A művek kiállítását a járványhelyzet is befolyásolta - mondta Zoran Todović. A képzőművész hozzátette, a harmadik nekifutásra sikerült csak kiállítani alkotásaikat a Szabadkai Kortárs Galériában.

„Ez a kiállítás sehol sem nézne így ki, mint itt. Ez a város abszolút premierje. Az elmúlt négy évben készült. Köszönöm a galériának, köszönöm Jasminának, köszönetet mondok Nikolának és még sok embert kellene említenem. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Köszönöm!”

Az érdeklődők március elejéig tekinthetik meg Vana Urošević és Zoran Todović selyemből készült alkotásait.

selyem
Kortárs Galéria
Szabadka
selyemszobor
Vana Urošević
Zoran Todović

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.