Ugrás a tartalomra

Siflis Zoltán filmlexikonja

2012.10.06
11:41
„A film olyan értékes kincs, mint bármely más művészet” - erre hívja fel a figyelmet Siflis Zoltán a Szabadkai filmalkotók arcképcsarnoka című könyvében
„A film olyan értékes kincs, mint bármely más művészet” - erre hívja fel a figyelmet Siflis Zoltán a Szabadkai filmalkotók arcképcsarnoka című könyvében. A filmrendező azoknak az életrajzi adatait gyűjtötte össze, akik az elmúlt évtizedek során a szabadkai, a vajdasági és az egyetemes magyar filmművészetet gazdagították munkájukkal. A kiadványt először a nyáron az Európai Filmek Palicsi Fesztiválján vehették kezükbe az olvasók. Most a szabadkai Városi Könyvtárban mutatták be.



Siflis Zoltán filmlexikonja egyedülálló és hiánypótló Vajdaságban. Ilyen jellegű kiadványt eddig még senki sem készített. A szabadkai filmrendező-operatőr azt mondja, azért írta meg a könyvet, hogy a vajdasági magyar közösség jobban megismerje Lifka Sándor követőit, filmes alkotóinkat. „Komoly hivatásos filmeket készítettek, rangos fesztiválokon vettek részt, öregbítették a vajdasági, szerbiai és az egyetemes magyar filmművészetet” - mondta Siflis Zoltán szerző és filmrendező. A magyar, szerb és angol nyelvű filmlexikonban a neves szabadkai rendezők és filmes operatőrök mellett forgatókönyvírókat, zeneszerzőket és díszlettervezőket is említ a szerző. Arra hívja fel a figyelmet, hogy büszkének kell lennünk képíróinkra. „Van filmművészeti múltunk és jelenünk, és valószínűleg a sok fiatal aktív alkotónknak köszönhetően vélhető jövőnk is.” Siflis Zoltán továbbá elmondta, hogy a jövőben szeretné megírni A Szabadkai filmalkotók arcsképcsarnoka bővített kiadását. Ebben a könyvben azok a színművészek is helyet kapnának, akik az itt készült filmekben szerepeltek.
film
Siflis Zoltán
lexikon

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.