Ugrás a tartalomra

Siflis Zoltán filmlexikonja

2012-10-06
11:41
„A film olyan értékes kincs, mint bármely más művészet” - erre hívja fel a figyelmet Siflis Zoltán a Szabadkai filmalkotók arcképcsarnoka című könyvében
„A film olyan értékes kincs, mint bármely más művészet” - erre hívja fel a figyelmet Siflis Zoltán a Szabadkai filmalkotók arcképcsarnoka című könyvében. A filmrendező azoknak az életrajzi adatait gyűjtötte össze, akik az elmúlt évtizedek során a szabadkai, a vajdasági és az egyetemes magyar filmművészetet gazdagították munkájukkal. A kiadványt először a nyáron az Európai Filmek Palicsi Fesztiválján vehették kezükbe az olvasók. Most a szabadkai Városi Könyvtárban mutatták be.Siflis Zoltán filmlexikonja egyedülálló és hiánypótló Vajdaságban. Ilyen jellegű kiadványt eddig még senki sem készített. A szabadkai filmrendező-operatőr azt mondja, azért írta meg a könyvet, hogy a vajdasági magyar közösség jobban megismerje Lifka Sándor követőit, filmes alkotóinkat. „Komoly hivatásos filmeket készítettek, rangos fesztiválokon vettek részt, öregbítették a vajdasági, szerbiai és az egyetemes magyar filmművészetet” - mondta Siflis Zoltán szerző és filmrendező. A magyar, szerb és angol nyelvű filmlexikonban a neves szabadkai rendezők és filmes operatőrök mellett forgatókönyvírókat, zeneszerzőket és díszlettervezőket is említ a szerző. Arra hívja fel a figyelmet, hogy büszkének kell lennünk képíróinkra. „Van filmművészeti múltunk és jelenünk, és valószínűleg a sok fiatal aktív alkotónknak köszönhetően vélhető jövőnk is.” Siflis Zoltán továbbá elmondta, hogy a jövőben szeretné megírni A Szabadkai filmalkotók arcsképcsarnoka bővített kiadását. Ebben a könyvben azok a színművészek is helyet kapnának, akik az itt készült filmekben szerepeltek.
film
Siflis Zoltán
lexikon

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.