Ugrás a tartalomra

Sokszínű volt a Múzeumok Éjszakája Szabadkán

2018.05.20
08:14
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
Varázslatos és fergeteges estén vannak túl azok, akik részt vettek a Múzeumok Éjszakája rendezvényen. A múzeumokon, kiállítótermeken, játszóházakon kívül különféle koncertek várták a látogatókat.

Szerbiában 15. alkalommal szervezték meg az eseményt, és összesen több mint félmillióan látogattak el a 200 helyszín valamelyikére. Országszerte majdnem 50 város kapcsolódott be a rendezvénybe, köztük Szabadka is.

Már délután hömpölygő tömeg árasztotta el Szabadkát, ahol több mint 30 helyszín készült az estére. A Múzeumok Éjszakáján most először kitárta kapuit a látogatók előtt az újonnan felavatott Zsinagóga, és talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az egyik legnagyobb érdeklődés övezte. Tömegesen vonultak befelé az emberek, bent pedig ámulatba esve lesték a pompás épületet. Liszák László: „Nagyon meg vagyok illetődve, lepve. Nagyon szépen van berendezve, úgyhogy nagyon tetszik.”

Nem kevésbé volt hatalmas az érdeklődés a Szabadkai Városi Múzeum tárlatai és gyermekműhelye iránt. Tavaly mintegy nyolcezer személy látogatott el a képek és alkotások világába. Idén ennél is többen jártak ott. Mihájlovity Anikó: „Idén például meg sem várták a kapunyitást, már jöttek be az emberek, úgyhogy sokkal nagyobb az érdeklődés mint tavaly volt. Úgy vettük észre, hogy az emberek már egy hónappal előbb is elkezdenek róla kérdezősködni, hogy mi lesz a program, mit tudunk ajánlani. És mondhatom, hogy évről évre több és több ezer ember jön el hozzánk.”

A Szabadkai Városi Könyvtár ez alkalomból egy rendhagyó programmal várta a látogatóit. Elsősorban a bátrakat és bevállalósakat. A sportmászást próbálhatták ki az érdeklődők.

Az ötletet Bognár Nóra és Miloš Milenković fényképkiállítása adta, amely a sportmászás legizgalmasabb pillanatait idézi fel. Nóra maga is falmászó. „A lényeg maga az volt, hogy látszódjon az embereken, hogy mennyire összetett ez a sport, hogy az arcukon és a testükön látszódjon, hogy mennyire igyekeznek.”

A Múzeumok Éjszakája a falakon kívül is zajlott.

A járókelők veterán kocsikat, motorokat csodálhattak, míg egyik helyszínről a másikra eljutottak, vagy egyedi készítésű ruhadarabokat vásárolhattak. Szabó Barna Éva, ruhatervező: „Nagyon olcsón lehet hozzájutni, mivel próbadarabok, vagy egy-egy darab készült belőlük, vagy divatbemutatón egyszer bemutattuk.”

A befolyt összeget jótékonysági célra fordítják majd.

A Múzeumok Éjszakája rendezvénybe színházak, egyesületek, kávézók is bekapcsolódtak.

Szabadka
múzeumok éjszakája

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.