Ugrás a tartalomra

A Sólyomének táncelőadást mutatták be Belgrádban

2022.05.12
12:28
2022.05.12
17:57
Forrás
Pannon RTV
Magyarországi rendezővel készített új előadást a Kolo Szerb Nemzeti Néptánc- és Énekegyüttes. A Sólyomének című darabot Belgrádban mutatták be először.

A népi hagyományokat ápoló együttes a produkcióval azt a célt tűzte ki, hogy új megközelítésből mutassa be a néptáncot. A darabot Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője rendezte és koreografálta.

A darab egy szerelmi történetet mutat be, érintve a hagyományokat és a népszokásokat.

Milan Bačkulja táncos: „Mindenféleképp igényes előadás. Nagy fizikai kondíciót, koncentrációt és különféle képességeket igényel. A közönség reakciójából ítélve szerintem a Kolo táncosai nyilvánvalóan rendelkeznek ezekkel.”

A Kolo néptáncegyüttesnek ez az első ilyen jellegű produkciója. Elkészülése két éven át tartott.

Vladimir Dekić, a Kolo Szerb Nemzeti Néptánc- és Énekegyüttes igazgatója: „Azt gondolom, amellett, hogy az előadás valóban nagyszerű, a legnagyobb értéke a táncegyüttes és a táncosok átalakulása, akik új oldalukról mutatkoznak be a közönségnek.”

Mihályi Gábor magyarországi koreográfus 2018-ban a Collegium Hungaricum meghívására járt Szerbiában, akkor ismerkedett meg a Kolo néptáncegyüttessel.

„Talán az én kicsit távoli világlátásom segítheti azt, hogy a legfontosabb dolgok álljanak színpadra. Meg tudja mutatni mindazt, ami a szerb kultúrában sajátos és egyedi, csak rájuk jellemző és talán valahogy beszűrődjön az, amit már említettem, hogy ez a kultúra is egy egységes európai kultúra része. Természetesen a nagyon erős nemzeti sajátosságaival.”

A táncelőadást május folyamán Újvidéken és Budapesten is bemutatják.

Kolo néptánc- és népzenei együttes
előadás
bemutató
táncelőadás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.