Ugrás a tartalomra

Szabadka: Jazz a városi Könyvtárban (videó)

2016-08-05
08:59
A jazzről szólt a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub, valamint az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör közös műsora csütörtökön Szabadkán a Városi Könyvtárban
A jazzről szólt a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub, valamint az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör közös műsora csütörtökön Szabadkán a Városi Könyvtárban. Az est folyamán részletek hangzottak el Megyeri Lajos és Rákity Éva legújabb lemezéről is.A nemrég újból alakult újvidéki Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasókör az olvasókörök népszerűsítését tűzte ki célul. Megyeri Lajos és Rákity Éva legújabb zenei kiadványa apropóján a jazzt, mint zenei műfajt irodalmilag is körbejárták, így az est a jazz, az irodalom és a nyelvtani áttekintés háromszögében zajlott. Farkas Zsuzsa, elnök, Kossa János MNyEO, Újvidék: „Megyeriék nagyon szépen zenélnek, jazz számaik vannak. Most kiadtak két CD-t, amely csodálatos dallamos jazz számokat tartalmaz és mondtam neki, hogy ezt jó lenne bemutatni a könyvtárban. Utána jött az ötlet, ha már bemutatjuk a CD-t, akkor adjunk egy kis irodalmat és nyelvművelést is, így kibővítettük a műsort.” A jazz zene és a jazz nyelv találkozását is körüljárták a zenés-irodalmi esten. A jazz- szlengről pedig Csordás Mihály tartott előadást. Csordás Mihály, író: „A szleng az adott pillanatnak a szüleménye, ha rövidek szeretnénk lenni azt mondanánk rögtönzés. Éppen úgy, mint a jazz zene is.”Dormán László már régóta a jazz és a fotózás szerelmese. Így lett jazzfotós. Legrangosabb díját is Németországban, a burghauseni nemzetközi fotószalonon kapta egy Art Blakey-ről készült fotójáért. Dormán László, fotóművész és publicista: „Azt sajnálom, hogy a magánéletükbe nem mentem közelebb, hogy ne csak zenész kép legyen róluk. Vannak, de kevés olyan képem van.” Az Életjel tagjai Csáth és Kosztolányi szemelvényeket olvastak fel. A Kossa János Nyelvművelő Egyesületnek és az Életjelnek ez volt a második közös fúziója.
Jazz
Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub
Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör

Most

10:24, Frissítve: 10:30

Leslie L. Lawrence Vajdaságban

Vajdaságba látogat Lőrincz L. László, azaz írói álnevén Leslie L. Lawrence vagy Frank Cockney, aki exkluzív interjút ad a Pannon Televíziónak.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.