Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Szárnyaló fantáziával készülnek szobrok Topolyán

2019-08-28
16:35
2019-08-28
17:11
Forrás
Pannon RTV
A héten újra benépesült a topolyai tóparti Művésztelep. Ezúttal nem a festészeté, hanem a szobrászaté a főszerep, mégpedig a fafaragás került előtérbe.

Az elkészült alkotások a tervek szerint Topolya központját díszítik majd a jövőben.

Láncfűrész, kalapács, véső, csiszoló hangja zavarja meg a Topolyai-tó partján található Művésztelep csendjét. Az alkotók fával dolgoznak.

Preradović Stefan, szobrászművész, Bajsa: „Ez egy harkály lesz, ami spontán elhatározás. Eredetileg mással készültem, de amikor eljöttem ide, maga a hely miatt, meg, hogy fával dolgozunk, meggondoltam magam. Szimbolika van benne, ezért döntöttem így.”

A műhelynek nincs megkötött témája, szabadon szárnyalhat a művészek fantáziája. Három éve száradó platánokat munkálnak meg.

Molnár Imre, képzőművész, Szabadka: „Szeretném bizonyos részeken meghagyni a vésőnyomokat, hogy látszanak, mivel ez fa. Bizonyos részeket pedig mindenképp gondoltam felcsiszolni, és ezzel a két ellentétes felülettel még hangsúlyosabbá tenni egyes részeket.”

A Művésztelepen készült szobrokból a városközpontban szeretnének egy szoborparkot létrehozni, erre vonatkozóan már benyújtották kérvényüket.

Zsáki István, telepvezető, Művésztelep, Topolya: „Ahogy az építészekkel megnéztük, olyan 13-14, munka fér el, ezeket a munkákat mi fából gondoltuk elkészíteni, és nem nagy alapot készíteni az egésznek, mert a fa nem örökös anyag, de állandóan tudunk hívni szobrászokat, akik azt pótolják.”

A topolyai művésztelepen jelenleg három fafaragó, szobrászművész dolgozik. Szeptember folyamán további három alkotó készíti majd itt el munkáit.

Topolya
művésztelep
szobrászat
szobrok

Most

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.