Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A székely és a magyar nép eredettörténete

2021.08.26
14:28
2021.08.26
16:28
Forrás
Pannon RTV
Augusztus 28-án, szombaton mutatják be a Csaba királyfi című székely nemzeti rockoperát Vajdaságban.

Az előadás vajdasági ősbemutatója Temerinben lesz a Kókai Imre Általános Iskola udvarában. G. Nagy Ilián, az előadás szerzője elmondta, nagy erőkkel készülnek a temerini bemutatóra, az énekesek már ma megérkeznek, pénteken pedig már próbálnak is.

A Csaba királyfi rockoperát eddig csak Székelyföldön, Erdélyben és Magyarországon mutatták be. Habár hatalmas volt az érdeklődés iránta, a koronavírus-járvány miatt nem tudták más helyekre is elvinni. Erdély után Vajdaság lesz a második határon túli terület, ahol bemutatják a nagy sikerű rockoperát.

„Az egyik énekes szüleinek, az édesanyjának üzentek a Délvidékről - hisz ott is vannak székelyek -, hogy mikor visszük már oda. Mi pedig, amikor tavaly legutoljára Nagyváradon vittük a darabot színházba, és ennek híre ment az interneten és a tévében is, nagyon nagy siker volt, és akkor is üzentek a délvidékiek, hogy vigyük már el ezt a darabot, úgyhogy most itt a lehetőség, és augusztus 28-án Temerinben előadjuk.”

Pannon RTV

A székely és a magyar nép eredettörténete szorosan kötődik Csaba királyfihoz, a rockopera pedig az Attilától Álmos koráig tartó időszakot öleli fel. Ez az időszak a magyar történelemnek kevéssé ismert része - mondta el a szerző.

„A magyaroknál ugye két himnusz van, a Magyar himnusz meg a Székely himnusz. A Székely himnuszban ugye Csaba királyfiról énekelnek, a Magyar himnuszban pedig benne van a nagypapája, Bendegúz. Tehát Csaba királyfi családját a magyarság himnuszi magasságokban hordozta, csak erre nem figyeltek ennyire oda, és ezért írtam meg.”

Pannon RTV

Az előadásban a székelyföldi énekesek, színészek mellett fellépnek a Debreceni Hajdú Táncegyüttes művészei is.

A Csaba királyfi rockopera vajdasági ősbemutatója ingyenes. Temerinben, a Kókai Imre Általános Iskola udvarában tartják meg augusztus 28-án este 8 órától.

Az esemény fővédnöke Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere.

Csaba királyfi
rockopera
Temerin
G. Nagy Ilián
székely
Debreceni Hajdú Táncegyüttes

Most

Népszerű