Ugrás a tartalomra

Szép Szó Tábor a kishegyesi Kátai tanyán

2023.08.06
12:13
2023.08.06
17:13
Forrás
Pannon RTV
Elkezdődött a Szép Szó Tábor, a vajdasági magyar versmondás egyik legnagyobb ünnepe. A fiatalokkal egy héten át neves szakemberek foglalkoznak, házi bajnokságot és gálaműsort is tartanak.

A megnyitó esten Tóth Péter Lóránt tanár, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor lépett fel.

Már az érkezést követően elkezdődtek az interaktív csoportfoglalkozások a Kátai tanyán, a Szép Szó Tábor helyszínén. A csoportokat színészek, tanárok, pódiumművészek vezetik. Egyéni versfelkészítés, beszédtechnika-fejlesztés, de kudarctűrő tréning is szerepel a programban. Papp Albert, Szabadka: „Én ötödik éve járok ebbe a táborba, és minden évben nagyon jó élményekkel térek haza, nagyon jó a társaság, a foglalkozások is elég minőségesek, kulturálódok is, és nagyon szeretek ide járni.”

A résztvevők többsége Vajdaságból érkezett, de Magyarországról, sőt Skóciából is vannak vendégei a tábornak. Az Aberdeenből érkező Zsáki Molly a barátnőjével érkezett, hogy megismerkedjen a magyar irodalommal.
„- Régebben volt ott egy magyar iskola, de az már nincs, szóval csak anyámmal, meg apámmal beszélünk magyarul.
- Van-e kedvenc költőd vagy íród a magyar irodalomból?
- Nincs annyira, csak angolokat tudok.”

Az ünnepélyes nyitóesten Tóth Péter Lóránt tanár, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor "Toldi írójához elküldöm lelkemet" - képek Petőfi Sándor és Arany János barátságáról címmel tartott előadást. „Próbálom az előadásaimat picit maivá tenni, és megkeresni azokat a pontokat, ahol a fiatalok tudnak kapcsolódni, és ma itt tele leszünk fiatalokkal, hiszen a 35. Szép Szó táborban vagyunk, és ez mindig egy izgalmas helyszín, hiszen versmondóknak, színjátszóknak előadást tartani mindig nagyobb kihívás.”

Több mint hatvanan vesznek részt a XXXV. Szép Szó Táborban. Évről évre több a jelentkező és a visszajáró résztvevő. A szakemberek segítségével megpróbálják a maximumot kihozni a gyerekekből - mondta Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. „Különböző módszerekkel és nagyon izgalmas témákkal készültek a csoportvezetőink. A legkisebbek az önreflexió témájában dolgoznak, míg a nagyobbaknál van olyan oktatónk, aki a mai dalszövegeket veszi alapul, és ehhez próbál kapcsolni valamilyen klasszikus szöveget vagy irodalmi szöveget, ugyanakkor van, aki egy verses drámán dolgozik, tehát azt gondolom, hogy nagyon sokrétű és nagyon izgalmasnak ígérkezik.”

A tábor hagyományos gálaműsorát augusztus 12-én, szombaton 10 órakor tartják a kishegyesi Kátai tanyán, amelyen a közönség megtekintheti a műhelymunkák bemutatóit és meghallgathatja a házibajnokság kiemelkedő versmondóit is.

Szép Szó Tábor
vers
versmondás
beszéd
tábor
Hajvert Ákos
Tóth Péter Lóránt
Kishegyes
Kátai tanya

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.