Ugrás a tartalomra

Szép Szó Tábor a kishegyesi Kátai tanyán

2023.08.06
12:13
2023.08.06
17:13
Forrás
Pannon RTV
Elkezdődött a Szép Szó Tábor, a vajdasági magyar versmondás egyik legnagyobb ünnepe. A fiatalokkal egy héten át neves szakemberek foglalkoznak, házi bajnokságot és gálaműsort is tartanak.

A megnyitó esten Tóth Péter Lóránt tanár, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor lépett fel.

Már az érkezést követően elkezdődtek az interaktív csoportfoglalkozások a Kátai tanyán, a Szép Szó Tábor helyszínén. A csoportokat színészek, tanárok, pódiumművészek vezetik. Egyéni versfelkészítés, beszédtechnika-fejlesztés, de kudarctűrő tréning is szerepel a programban. Papp Albert, Szabadka: „Én ötödik éve járok ebbe a táborba, és minden évben nagyon jó élményekkel térek haza, nagyon jó a társaság, a foglalkozások is elég minőségesek, kulturálódok is, és nagyon szeretek ide járni.”

A résztvevők többsége Vajdaságból érkezett, de Magyarországról, sőt Skóciából is vannak vendégei a tábornak. Az Aberdeenből érkező Zsáki Molly a barátnőjével érkezett, hogy megismerkedjen a magyar irodalommal.
„- Régebben volt ott egy magyar iskola, de az már nincs, szóval csak anyámmal, meg apámmal beszélünk magyarul.
- Van-e kedvenc költőd vagy íród a magyar irodalomból?
- Nincs annyira, csak angolokat tudok.”

Az ünnepélyes nyitóesten Tóth Péter Lóránt tanár, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor "Toldi írójához elküldöm lelkemet" - képek Petőfi Sándor és Arany János barátságáról címmel tartott előadást. „Próbálom az előadásaimat picit maivá tenni, és megkeresni azokat a pontokat, ahol a fiatalok tudnak kapcsolódni, és ma itt tele leszünk fiatalokkal, hiszen a 35. Szép Szó táborban vagyunk, és ez mindig egy izgalmas helyszín, hiszen versmondóknak, színjátszóknak előadást tartani mindig nagyobb kihívás.”

Több mint hatvanan vesznek részt a XXXV. Szép Szó Táborban. Évről évre több a jelentkező és a visszajáró résztvevő. A szakemberek segítségével megpróbálják a maximumot kihozni a gyerekekből - mondta Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. „Különböző módszerekkel és nagyon izgalmas témákkal készültek a csoportvezetőink. A legkisebbek az önreflexió témájában dolgoznak, míg a nagyobbaknál van olyan oktatónk, aki a mai dalszövegeket veszi alapul, és ehhez próbál kapcsolni valamilyen klasszikus szöveget vagy irodalmi szöveget, ugyanakkor van, aki egy verses drámán dolgozik, tehát azt gondolom, hogy nagyon sokrétű és nagyon izgalmasnak ígérkezik.”

A tábor hagyományos gálaműsorát augusztus 12-én, szombaton 10 órakor tartják a kishegyesi Kátai tanyán, amelyen a közönség megtekintheti a műhelymunkák bemutatóit és meghallgathatja a házibajnokság kiemelkedő versmondóit is.

Szép Szó Tábor
vers
versmondás
beszéd
tábor
Hajvert Ákos
Tóth Péter Lóránt
Kishegyes
Kátai tanya

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.