Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Színpadon az Amikor Isten hasba rúg

2022.09.14
14:36
2022.09.14
15:43
Forrás
Pannon RTV
Holnap kezdi új évadát a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg című regénye alapján készült darabot láthatja a közönség.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg című regénye Csáth Géza sorsával, családjával és Kosztolányival való kapcsolatával is foglalkozik. Csáth Géza lánya, Kisolga is megszólal benne és megrázó módon mutatja be az árvaságot, ami az ő sorsa lett. A regénynél viszont több és sokkal másabb a színházi előadás - mondta Lovas Ildikó, József Attila-díjas író.

Lovas Ildikó, József Attila-díjas író: „Azért mondom, hogy több, mert úgy láthatjuk a szöveget, azt, amit én megpróbáltam a magam módján és minden olvasó a maga módján látja, úgy találkozzunk vele a színpadon, ahogyan az András és a színészek értelmezték, ahogyan átélték és talán nem túlzok, vagy nem haragszanak meg, ha ezt elmondom, hogy egy nagyon bensőséges folyamaton vagyunk túl, emberi folyamaton vagyunk túl egymással.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Ez egy megérintő, komoly ritmusú, látványos előadás, ahol a belső világ külsővé tudott válni, de ugyanakkor megmaradt egyfajta intim, kommunikatív relációban a közönséggel - mondta Urbán András, a KDSZ igazgatója, az előadás rendezője.

Urbán András, igazgató, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Ez egy nagyon fontos munka volt a számunkra. Ezeket a szavakat, hogy fontos nem protokollárisan mondom, hanem ténylegesen az történt. Egy nagyon jó próbafolyamat zajlott. Valahol eljutottunk egy olyan irányba, ami akár a számunkra is ismeretlen. Amikor elkészült az előadás akkor úgy éreztük, hogy sikerült egy - próbálok szerény maradni - szintet lépni.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az előadás a Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház koprodukciójában készült. Csütörtökön 19 óra 30 perctől tekinthető meg a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban az előadás.

Lovas Ildikó
Amikor Isten hasba rúg
Urbán András
Kosztolányi Dezső Színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.