Ugrás a tartalomra

Színpadon a drámaíró pályázat nyertes művei

2021.10.28
21:44
2021.10.29
19:27
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának drámapályázatának két nyertes művét a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából a Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínházában.

Hernyák Zsóka és Nagy Karina írta a két legjobb darabot. A felhívásra vajdasági alkotók publikálatlan színműveit várták.

Két nyertese volt az idei drámaíró pályázatnak. Hernyák Zsóka Illetékesek című darabjával nyerte el a zsűri tetszését. Drámájának alapszituációja, hogy több különböző embertípus egy sínbuszban reked, és nem tudnak onnan tovább indulni. Az emberek közötti dialógusokból képződik a konfliktus.

„Még szeptember első felében láttam a Facebookon a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának egyik bejegyzését, miszerint várják az idei drámapályázatra a szövegeket, és akkor úgy döntöttem szeptemberben, mikor ezt észleltem, hogy mi lenne, ha pályáznék. Akkor elkezdtem gondolkodni, hogy milyen témában tudok teljes értékű szöveget létrehozni, és akkor jött az ötlet.”

Nagy Karina Harckönyv című alkotásával nyert a pályázaton. A művében az elmúlt két év koronavírus-járvány okozta online térben megélt életünket mutatja be, valamint rávilágít arra, hogy az online médiában mennyire nem figyelünk oda egymásra.

„Az elmúlt évünk gyakorlatilag tényleg az online térben zajlott. Ott dolgoztunk, ott kapcsolódtunk ki, ott gyűjtöttünk inspirációt, tehát tényleg nagyon az online térben éltünk. Arra lettem figyelmes, hogy mennyire csúnyán egymásnak tudunk esni ezeken a platformokon. Nemcsak egymásnak tudunk esni, de ezek mögött a bejegyzések mögött, egyszerűen nem állunk oda, mint ember.”

Az előadásokat követően egy vitaest és kerekasztal-beszélgetés is volt a szerzőkkel, rendezőkkel, alkotókkal együtt.

Drámaíró verseny
előadás
Hernyák Zsóka
Nagy Karina

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.