Ugrás a tartalomra

A szokásainkat, hagyományainkat ápolni éppoly fontos, mint magyar nyelven tanulni

2018.10.11
08:32
2018.10.11
21:31
Forrás
Pannon RTV
A VMMSZ és a VMMI munkásságát és céljait ismertették azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyen a dél-bácskai művelődési egyesületek és civil szervezetek képviselői vettek részt.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkásságát és céljait isemertették azon a kerekasztalbeszélgetésen, amelyen a dél-bácskai művelődési egyesületek és civil szervezetek képviselői vettek részt tegnap este az Európa Kollégiumban.

 

Idén csaknem 100 néptáncos ropja a táncot a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület próbahelységeiben és színpadán, de újraélesztették a tamburázás hagyományát is. Az egyesület rendezvényeinek megvalósítását idén a Magyar Nemzeti Tanács 120 ezer dinárral támogatta.

Varga Flórián, elnök, Szirmai Károly MME, Temerin: „Az idén is a Tini fesztiválra is volt sikeres pályázatunk, meg az Illés-napi ünnepségekre nyertünk szintén a Magyar Nemzeti Tanácsnál.”

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet az utóbbi években feltérképezte a szórványmagyarság helyzetét, illetve részletes adatbázist készítettek a vajdasági néptáncmozgalomról is: jelenleg 3100 aktív néptáncost jegyeznek Vajdaság területén.

Brezovszki Roland, néptáncoktató: „Most már rálátásunk van, hogy hova kell segítség, honnan tudunk kérni segítséget, mert az is fontos volt, hogy kinek hány oktatója van, akkor ez így tovább tud működni.”

A népművelés és a színjátszás területén begyűjtött adatok alapján a szövetség és az intézet munkatársai egy mentorhálózatot hoztak létre.
Sutus Áron, jelölt, Magyar Összefogás: „Láttuk azt, ami pár évvel ezelőtt a színjátszás területén a Deszkára fel! volt, ami most a néptáncpedagógusok és a helyi néptánccsoportok vezetői, táncosai számára megindult legfőbbként a szórványterületen, ezek a különböző élményszerű és nem élményszerű találkozók, az, hogy ki kell nevelni a jövő generációját, néptánc és amatőr színjátszó vezető generációját, koreográfusokat.”

A kerekasztal-beszélgetésen Vitkay Kovács Ágota és Erdődi Edvina, a Magyar Összefogás jelöltjei is meghallgatták a dél-bácskai művelődési egyesületek és civil szervezetek képviselőinek hozzászólásait és fejlesztési javaslatait.

Magyar Összefogás
Újvidék
VMMSZ
VMMI

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.