Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Találkozások az Úri utcában

2022.04.30
11:05
2022.04.30
15:19
Forrás
Pannon RTV
Lauka Gusztáv, koszorús költő, Petőfi barátja nagybecskereki éveit elevenítették fel a Találkozások az Úri utcában című rendezvénysorozat ötödik megállóhelyén, a becskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület székházában pénteken este.
Pannon RTV/Lukács Attila

Az idén van egyébként a költő halálának a 120. évfordulója.

Pannon RTV/Lukács Attila

Lauka Gusztáv író, az első magyar élclap, a Charivari szerkesztője, Vitkán született. Vidéki életet szántak neki, de Őt elsősorban az írás és a társasági élet vonzotta. Részese volt az 1848/49-es történelmi eseményeknek. A szabadságharc leverése után egy ideig bujdosott. Életének utolsó szakaszát Nagybecskereken töltötte. Megyei levéltárosként, a Torontál lap szerkesztőjeként az itteni magyar közélet emblematikus alakja volt.

Pannon RTV/Lukács Attila

Léphaft Pál, a Magyar Szó nyugalmazott karikaturistája: „Példát mutatott. Nemcsak evvel a húsz évvel, hanem teljes életével. Hiszen Petőfi barátja volt, Jókai barátja volt, Kossuthnak a jegyzője volt. Később érdemei elismeréseként került Nagybecskerekre, és itt tette a dolgát. Nagyon jó szerkesztő volt. De mért beszélünk róla? Mert rendkívül jó ember volt. Mozgatta a közéletet és kitűnő humorával mindenhol jelen volt. Azt hiszem, hogy erre a derűre, jókedvre nekünk ma is szükségünk van.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Lauka Gusztáv 1902-ben hunyt el. Utána irodalmi és közéleti munkássága jórészt feledésbe merült.

Németh Ferenc, művelődéstörténész: „Nagybecskereken három kötetet jelentetett meg. Fiatal újságírók, írók, költők pályáját egyengette. Ő volt Petőfi kultuszának bánáti elindítója. Emlékjegyzeteiben Arany Jánosra, Petőfi Sándorra, Szendrei Júliára emlékezett, mert az ő baráti körükbe tartozott.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az Úri utcai találkozások egyik célja, hogy felpezsdítsék Becskerek kulturális életét, másrészt pedig, hogy rádöbbentsék a város magyarságát arra, hogy Nagybecskerek valamikor nemcsak Bánát szellemi központja volt, hanem bizony Budapestről is figyeltek mindarra, ami a Bega-menti városban történt.

Klemm József, újságíró: „Úgy éreztük, hogy mivel április van, és Lauka is inkább a könnyed, humoros hangvételű írásairól ismert, akkor ehhez hozzákapcsolunk még valamit. Mégpedig Léphaft Pál közismert karikaturistánk kiállítását, aki más szemszögből mondja el azt, hogy milyen is a rálátása a 21. század magyarságának a korszerű kérdéseire.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Lauka Gusztávról nem neveztek el utcát Nagybecskereken. Semmilyen irodalmi megmozdulás se vette fel a nevét. 1967-ben emléktábla került a házra, ahol élt, 1969-ben pedig mellszobrot kapott az ismert becskerekiek Panteonjában, a Karađorđe-téren. Örök nyugvóhelyét a nagybecskereki katolikus temetőben a muzslyaiak gondozzák.

Nagybecskerek
Találkozások az Úri utcában
Lauka Gusztáv
Klemm József
Németh Ferenc
Léphaft Pál

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű