Ugrás a tartalomra

Új előadás a Szabadkai Népszínházban

2024.01.25
19:54
2024.01.25
20:06
Forrás
Közlemény
A Szabadkai Népszínházban megkezdődtek Albina Podgradska szövegének, a Szegény boszniai Mileva 1878-ban a mi civilizációnkban előkészületei.

Ez az első olyan fennmaradt szerb nyelvű színmű, ami egy női drámaíró tollából született. A darab a háború sújtotta területekről érkező menekültek nehéz beilleszkedését dolgozza fel - gyerekek és nők szemszögéből, a szereplők pedig a szerben kívül magyar, roma és szlovák nyelven beszélnek, ami a színpadon is hallható lesz.

Az előadásban a Szabadkai Népszínház magyar és szerb nyelvű társulata, a Szabadkai Gyermekszínház drámacsoportja, valamint a roma és a szlovák közösségek képviselői vesznek részt. A darab rendezője Anđelka Nikolić, aki Radivoje Dinulovićtyal közösen a színpadi díszletet is tervezi. A produkció jelmeztervezője Marko Marosiuk, koreográfusa Isidora Stanišić, dramaturgja Brestyánszki B. Rozi, zeneszerzője ifj. Kucsera Géza, lektorai pedig Saša Latinović, Raffai Telecski Ágnes és Stevan Nikolić.

A darab Markovac falu Kulturális Központja, a Szabadkai Népszínház, a Szabadkai Gyermekszínház és a Roma Oktatási Központ együttműködésével valósul meg.

Az előadás létrejöttét a svájci kormány támogatja a „Kultúra a demokráciáért” projekt keretében, amelyet a Heartefact Alap valósít meg.

A bemutató tervezett időpontja 2024. március 14. a Népszínház Jadran Színpadán.

Szabadkai Népszínház
Szabadka
előadás
prömier
Albina Podgradska
Szegény boszniai Mileva
bemutató
Szabadkai Gyermekszínház
Roma Oktatási Központ

Most

21:05, Frissítve: 21:14

Szédületes mérkőzést hozott a 173. örökrangadó

Szenzációsan kezdte a szerbiai labdarúgó Szuperliga 2023/24-es idényének rájátszási szakaszát a Crvena zvezda a Partizan ellen. A drámai összecsapáson 3:2-re nyertek a piros-fehérek, és 10 pontra lógtak el a fekete-fehérektől.
19:25, Frissítve: 19:33

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén.
17:07, Frissítve: 19:09

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.