Ugrás a tartalomra

Újrahasznosított anyagokból készült képekből nyílt kiállítás Óbecsén

2023.09.29
14:04
2023.09.29
16:52
Forrás
Pannon RTV
A csomagolásmentes világnap alkalmából az alkotások szerzője, Kis Zoltán a fenntartható és az egyszer használatos csomagolásokat mellőző életmód fontosságáról is beszélt a diákoknak.

Karton és papír. Ezek az alapanyagai azoknak a képeknek, amelyeket péntektől tekinthetnek meg az érdeklődők az óbecsei Than Emlékház kiállítótermében. Kis Zoltán alkotásaiból a csomagolásmentes világnap alkalmából nyílt kiállítás.

Kis Zoltán, elnök, Ökobecse Polgári Egyesület: „Ha beletekintünk a saját szemetesünkbe, látjuk, hogy egyrészt konyhai hulladék, a másik része viszont csomagolóanyag. A konyhai hulladékot tudjuk saját magunk komposztálni, a csomagolóanyagokat, amikkel a különböző termékeket vásároljuk meg, el tudnánk kerülni, ha tojásvásárláskor visszük a saját tojástartónkat, vagy vannak olyan termékek, amiket mérésre adni, ehhez is vihetjük a saját dunsztos üvegünket vagy egy papírzacskót, úgyhogy nem muszáj halmozni a hulladékot otthon.”

Kis Zoltán a Közgazdasági-kereskedelmi Iskola és a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak a fenntartható és az egyszer használatos csomagolásokat mellőző életmód fontosságáról beszélt. A Petőfi iskolában a diákok sokat foglalkoznak ezzel a témával.

Farkas Larissza: „Az iskolában például két olyan szemeteskukát, ahova játékosan tudjuk bedobni a szemetet, mint egy kosárpalánkba, nagyon sokan használjuk, ezért kevesebb a szemét az iskola területén, nagyon sokszor ültetünk növényeket, azokat gondozzuk a hátsó kertekben, illetve amikor ballagunk, akkor nem lufit engedünk el a levegőbe, hanem fát ültetünk.”

Az Ökobecse Polgári Egyesület gyakran tart foglalkozásokat ebben az iskolában, de a tanárok is sokat tesznek azért, hogy a tanulók különféle formában újrahasznosítsák a hulladékot.

Kisutcai Ivett: „Az iskolában van szemeteskuka, ahol kupakokat gyűjtünk, mindig tele van, rajzórákon pedig hulladékokból szoktunk csinálni pályázatokra kalapokat vagy egyéb kreatív festményeket és ilyesmit.”

Kis Zoltán egy hónapig megtekinthető kiállítása a Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott Tudatosan a környezetünkért 2023 projekt keretében valósult meg, és több magyarországi helyszínre is el fog jutni.

újrahasznosítás
Ökobecse Polgári Egyesület
Petőfi Sándor Általános Iskola
Kis Zoltán
kiállítás
Than Emlékház

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.