Ugrás a tartalomra

Ürményházán megemlékeztek a magyar kultúra napjáról

2020.01.23
17:21
2020.01.25
15:08
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra napja alkalmából második alkalommal rendezett ünnepi műsort Ürményházán az Ifjúsági Klub.

Az anyanyelvápoló csoport, az ürményházi asszonykórus és a felnőtt műkedvelők fogtak össze és készítették el a programot. A himnusz után verseket mondtak, zene és ének csendült fel.

Kisgyermekek, ifjak és felnőttek egyaránt részt vettek az Ürményházi Ifjúsági Klub ünnepi műsorában. Az anyanyelvápoló csoport tagjai türelemmel készítették a programot, és ismerkedtek meg az ünnep jelentőségével.

Nagy Emese, Ürményháza: „Ez a nap egy kicsikét szomorú, de egész szép, mivel összegyűlünk és együtt elmondjuk a magyar Himnuszt.”

A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Bence Norbert is részt vállalt a műsorban. Norbert Kárpátaljáról érkezett és jelenleg Ürményházán tevékenykedik: „Úgy gondolom, hogy legyünk szerte a Kárpát-medence bármely szegletében, a Magyar Kultúra Napja mellett minden egyes napunkat a megmaradásért kell megélnünk.”

Nagy volt az érdeklődés az ünnepség iránt a kis szórvány közösségben. A helyiek örömmel fogadták a rendezvényt, amely reménykeltő gondolatokat keltett bennük.

Erős Mihály, plébános, Ürményháza: „Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sok kisgyereket láttam a mai estén. Kevesen vagyunk, kicsi ez a közösség, de óriási reményeket kelt bennem az, hogy vannak ilyen gagyogó kis gyerekek, akik szaladgálnak körülöttünk és ez, úgy érzem, egy rendkívüli, jó alkalom, hogy magukba szívják ezt a magyar kultúrát, a magyar örökséget, a magyar szót, tehát a magyar hagyományt. Ők biztosítják számunkra a jövőt, tehát hogy itt megmaradunk.”

A helyi Ifjúsági Klub elnöke, Móricz Elvira vállalta fel az utóbbi években a művelődési élet szervezését Ürményházán. A magyar kultúra napja alkalmából második alkalommal rendezett műsort.

Móricz Elvira, elnök, Ifjúsági Klub, Ürményháza: „Láttam, hogy tavaly jólesett az ürményháziaknak a rövid kis műsor, és úgy gondoltam, hogy most komolyabban belevágok. Nagyon lelkes voltam, mikor az ürményházi asszonykórus elvállalta, hogy eljön és énekelni fog, és felnőttek is jelentkeztek, hogy szeretnének verselni. Akkor eszembe jutott, hogy jó volna megmozgatni a csöppségeket is. Sajnos, ennek van egy olyan oka is, hogy kevesen vagyunk, és ragaszkodunk mindenkihez és minden korosztályhoz, hogy tömeg legyen.”

A rendezvény szervezői megígérték, jövőre is megszervezik az ünnepi műsort a magyar kultúra napja alkalmából.

magyar kultúra napja
Ürményháza
ünnepi műsor

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.