Ugrás a tartalomra

Vajdasági kutatók könyvei a budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon (videó)

2016.04.23
08:05
2017.10.13
13:00
Vajdasági kutatók könyveit mutatták be Budapesten, a 23. Nemzetközi Könyvfesztiválon
Vajdasági kutatók könyveit mutatták be Budapesten, a 23. Nemzetközi Könyvfesztiválon. Ezek között szerepel Telcs Ede éremművészete és a Vajdasági magyar népdalok címmel megjelent könyvsorozat ötödik kötete is.     Csizmadia Anna, Égető Emese és Szabó Annamária délvidéki népdalénekesek előadásában kaphatott ízelítőt a közönség a Vajdasági magyar népdalok című könyvsorozat ötödik kötetének gyűjtéseiből. Szabó Annamária, népdalénekes: „Nagyon nagy öröm volt, hogy végre szokásdalokkal is foglalkozhattunk, vajdasági szokásdalokkal. Épp az elmúlt karácsonykor merült fel egy karácsonyi műsor kapcsán otthon, hogy kellene valami karácsonyi dal, ami vajdasági, és nem tudtunk hirtelen olyat, mert nem tudtunk hova nyúlni. Ez nagyon jó dolog, hogy itt van ez a hatalmas kötet, és ebből most már annyit lehet válogatni, hogy nem egy karácsonyi műsort, hanem minden évben egy-egy karácsonyi műsort össze lehet állítani.”



Fontos, értékmentő munkának köszönhetően jelent meg Bodor Anikó és Paksa Katalin munkája. A hosszú gyűjtés hatalmas anyaga méretében is megdöbbentő, ugyanis mintegy 600 oldalt tesz ki. Vajdasági szokásdalokat tartalmaz kottákkal, a hozzájuk kötődő szokásokkal és CD-melléklettel. Paksa Katalin, népzenekutató: „Az ebben a kötetben közölt dalok, szokások közel 100 évet fognak át, az elején nem is tudtak még hangfelvételeket készíteni, aztán később már készültek egyre jobbak, a hatvanas-hetvenes évek hangfelvételeiből válogattuk többnyire a hangzó illusztrációnak az anyagát. A még későbbi felvételek ugyan technikailag jobbak, de már a hagyomány hanyatlásával az előadásmód egy kicsit kopott.” Telcs Ede éremművészetéről a topolyai származású Baranyi Anna művészettörténész, éremszakértő készített hiánypótló munkát. Az első kötet a Forum Könyvkiadó Intézet tavaly újraindított képzőművészeti kismonográfia sorozatának második kiadványa. Baranyi Anna, tudományos főmunkatárs, MTA: „Munka közben arra az elhatározásra jutottunk, hogy külön fogjuk megjelentetni az ő éremművészetéről és az ő szobrászművészetéről szóló köteteket, ugyanis olyan nagy volumenű munkássága van, hogy egy kötetbe nehéz lett volna mindkét területet egyaránt bemutatni.” A könyvek a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és több anyaországi intézmény támogatásával láttak napvilágot, a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában. A műveket a 23. Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be Budapesten.

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.