Ugrás a tartalomra

Varázslatos karácsonyi hangulat Temerinben

2018.12.23
08:06
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület népművészeti szakosztályának karácsonyi műsorára több mint ötszázan voltak kíváncsiak. Az ünnepi hangulatot fokozta a központban zajló karácsonyi vásár is.

Csaknem 200 cipő dübörgött és legalább kétszer ennyi húr zengett szombaton este a temerini színházteremben. 

A Juventus énekkar utcai koncertje tette varázslatossá a karácsonyi éjjeli vásárt Temerinben.

Méz, ünnepi díszek és forralt bor várta azokat is, akik a színházterembe igyekeztek. Itt tartották meg ugyanis a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület hagyományos karácsonyi műsorát.

A Karácsonykor éjféltájban elnevezésű műsoron az egyesület népművészeti szakcsoportjai mutatkoztak be. Az egyesületben 5 tánccsoport is működik, azaz szinte minden második iskolás gyerek táncol Temerinben. Tóth Roland, tag, Szirmai Károly MME, Temerin: „Én már három éve táncolok, és azért szeretek táncolni, mert itt nagyon jó lépéseket tanulunk.”

A tömeges gyerekcsoportok mellett számos ifjúsági és felnőtt csoport is működik az egyesületben.  Merkovity Anna, tag, Szirmai Károly MME, Temerin: „Nekem ez az egész néphagyomány már az életem része, és nekem nagyon fontos, hogy ezeket a hagyományokat őrizzük és továbbadjuk a másik gyerekeknek, akik nem ismerik még ezeket.”

Nemes Edina, tag, Szirmai Károly MME, Temerin: „A színpad, meg az egész próbán folyó hangulat az, ami egy olyan élmény, amit szerintem mindenki nagyon élvez és ilyen korban persze már az élvezet miatt jár az ember táncra.”

A táncosok mellett színre léptek az egyesület citerásai és furulyásai is, de bemutatkoztak az énekesek és a vonós zenekarok is. Idén Temerinben sikerült újjáéleszteni a tamburázás hagyományát is. Lukács Imre, szervező, elnökségi tag, Szirmai Károly MME, Temerin: „Egyszerűen annyi ember van, aki szeretne valamit csinálni, és meg is csinálja, és hajtja és teszi a dolgát, hogy ezt amikor fel kell sorolni az évi elnökségi gyűlésen, hogy mi történt abban az évben, az van, hogy egy másfél órás beszámoló, amikor percenként csak egyet mondanak el.”

Az aktív tagságnak és a magyarországi támogatásoknak köszönhetően az egyesület fennállásának egyik legsikeresebb évét zárta az idei karácsonyi műsorral, amelyen vendégül látták az újvidéki táncegyütteseket és a szabadkai Juhász zenekart is.

Temerin
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület
karácsony

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.