Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Véget ért a Szent Mihály-napi Sokadalom

2020.09.27
07:26
2020.09.27
16:17
Forrás
Pannon RTV
Idén elmaradt a rendezvény táncház része, de így is színes programmal készültek a népzene rajongóinak.
Pannon RTV

Zentán és Topolyán fejeződött be az idei kétnapos Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom. Idén elmaradt a rendezvény táncház része, a nézők pedig korlátozott számban vehettek részt az eseményen, de a szervezők a körülményekhez képest így is elégedettek.

Pannon RTV

Szombaton 12 fellépő, néptáncosok, népzenészek és mesemondók találkoztak egymással és mutatkoztak be a nézőknek a Zentai Magyar Kamaraszínházban. Idén a járványügyi helyzet miatt, a kisebb csoportosulás érdekében, öt helyszínen szervezték meg a találkozót: Hajdújáráson, Óbecsén, Magyarszentmihályon, Topolyán és Zentán. Juhász Gyula, szervező, Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó: „A többi helyszínekre mindenhol egy másfél, kétórás programmal készültünk. A helyi egyesületekkel szorosan történtek az egyeztetések a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársai és a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának munkatársai segítségével. Nagyon mozgalmas volt ez a két hónap a szervezés tekintetében, de úgy gondolom, hogy mindenhol szép programokat tudunk az érdeklődőknek nyújtani.”

Magyarkanizsán a Levendula Egyesületen belül három éve működik az Ördögcsáklya táncegyüttes. A néptánccsoport férfikar vezetője azt mondja, ez most speciális járványügyi helyzet, de a jövőben jó lenne, ha nem csak a kötelező megtanult táncanyagot mutatnák be a fiatalok, hanem több alkalom lenne a kötetlen barátkozásra. Gazsó Tibor, férfikar vezető, Ördökcsáklya táncegyüttes, Magyarkanizsa: „Arra kellene több hangsúlyt fektetni, hogy a rendezvény után átmenjünk a táncházba, és a táncházban ezek a gyerekek felálljanak, és az a kisfiú, akinek tetszik az a kislány, felkérje táncolni, és kötetlenül a táncanyagot, a megtanított viselkedést lehetne alkalmazni, improvizatívan azzal a kommunikációs eszközzel, amit talán az őseink is használtak.”

A találkozót a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata szervezte.

Szent Mihály-nap
Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom
Topolya
Zenta
népzene
néptánc
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata

Most

12:24

Kölyök kalamajka és Párja nincs Óbecsén

Egy év kihagyás után ismét beindultak az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör programjai. Tegnap több száz vajdasági és külföldi fiatal tehetség mutatta be néptánctudását a Petőfi színpadán.
11:07, Frissítve: 11:16

Fitt percek a Pannon Televízióban

Új műsorral jelentkezik a Pannon Televízió. Nyáron sem maradnak mozgással kapcsolatos tartalmak nélkül a nézőink. A Fitt percek elnevezésű rövid átmozgató műsor részleteiről Kókai Mónika szerkesztő beszélt.
10:29, Frissítve: 12:00

Ma van a szerb rendőrség napja

A központi ünnepséget a Szerbia Palota előtt rendezik meg ma délelőtt, ahol többek között 1337 új rendőrtisztet avatnak - mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter a Szerbiai RTV-nek adott interjújában.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.