Ugrás a tartalomra

Véget ért a Szent Mihály-napi Sokadalom

2020.09.27
07:26
2020.09.27
16:17
Forrás
Pannon RTV
Idén elmaradt a rendezvény táncház része, de így is színes programmal készültek a népzene rajongóinak.

Zentán és Topolyán fejeződött be az idei kétnapos Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom. Idén elmaradt a rendezvény táncház része, a nézők pedig korlátozott számban vehettek részt az eseményen, de a szervezők a körülményekhez képest így is elégedettek.

Szombaton 12 fellépő, néptáncosok, népzenészek és mesemondók találkoztak egymással és mutatkoztak be a nézőknek a Zentai Magyar Kamaraszínházban. Idén a járványügyi helyzet miatt, a kisebb csoportosulás érdekében, öt helyszínen szervezték meg a találkozót: Hajdújáráson, Óbecsén, Magyarszentmihályon, Topolyán és Zentán. Juhász Gyula, szervező, Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó: „A többi helyszínekre mindenhol egy másfél, kétórás programmal készültünk. A helyi egyesületekkel szorosan történtek az egyeztetések a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársai és a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának munkatársai segítségével. Nagyon mozgalmas volt ez a két hónap a szervezés tekintetében, de úgy gondolom, hogy mindenhol szép programokat tudunk az érdeklődőknek nyújtani.”

Magyarkanizsán a Levendula Egyesületen belül három éve működik az Ördögcsáklya táncegyüttes. A néptánccsoport férfikar vezetője azt mondja, ez most speciális járványügyi helyzet, de a jövőben jó lenne, ha nem csak a kötelező megtanult táncanyagot mutatnák be a fiatalok, hanem több alkalom lenne a kötetlen barátkozásra. Gazsó Tibor, férfikar vezető, Ördökcsáklya táncegyüttes, Magyarkanizsa: „Arra kellene több hangsúlyt fektetni, hogy a rendezvény után átmenjünk a táncházba, és a táncházban ezek a gyerekek felálljanak, és az a kisfiú, akinek tetszik az a kislány, felkérje táncolni, és kötetlenül a táncanyagot, a megtanított viselkedést lehetne alkalmazni, improvizatívan azzal a kommunikációs eszközzel, amit talán az őseink is használtak.”

A találkozót a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata szervezte.

Szent Mihály-nap
Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom
Topolya
Zenta
népzene
néptánc
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.