Ugrás a tartalomra

XVI. Nemzetközi Gyermek Néptánc és Népművészeti Fesztivál Péterrévén

2022.06.19
13:32
2022.06.21
15:26
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 300 gyerek vett részt a XVI. Nemzetközi Gyermek Néptánc és Népművészeti Fesztiválon Péterrévén. A vajdasági csoportok mellett Magyarországról és Romániából is érkeztek fellépők.

A háromnapos rendezvényen vendégül látták a szlovákiai Kuttyomfitty Társulatot, emellett táncházat és kézműves foglalkozást is szerveztek. A fesztivál zárásaként a szombat esti gálaműsorban a csoportok bemutathatták ének- és tánctudásukat.

Mintegy 300 népviseletbe öltözött gyermek vonult fel a péterrévei utcákon. A legtöbben már nem először vettek részt a Nemzetközi Gyermek Néptánc és Népművészeti Fesztiválon.

Gergely Zsófia, Recefice csoport, Temerin: „Szeretek itt lenni, és már voltam is itt, és a kedvenc dolog, ami eddig tetszett az az, amikor a karcsatokat fűztük, meg nagyon szeretek táncolni.”

A paptamási Gilice Néptáncegyüttes sokat utazott Péterrévéig. A külföldi vendégeket helyi családoknál szállásolták el.

Piski Botond, Gilice Néptáncegyüttes, Paptamási, Románia:
„ 4-5 órát utaztunk ide, Péterrévére.
- Egyébként voltatok-e már itt előzőleg?
- A nagycsoport volt itt, mi középsősök még nem voltunk.”

A gálaműsoron a Csalóka zenekar húzta a talpalávalót.

Kelemen Zsolt, brácsás, Csalóka zenekar: „Gyakorlatilag mi ezzel a fesztivállal együtt nőttünk fel, az első fesztivál óta mi kísérjük a táncegyütteseket, mindegyik csoportot. Tizennégy műsorszámot látunk.”

A rendezvényt a Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület szervezte. A fesztivál elsődleges célja, hogy a gyerekek együtt legyenek, barátkozzanak és jól érezzék magukat.

Ferencz Katalin, művészeti vezető, Tisza Mente KNE, Péterréve: „Egy versenyen, egy fesztiválon mindig nagyon sietünk. Felöltözünk, fellépünk, és jövünk haza, és nincs idő arra, hogy barátkozzanak a gyerekek, hogy ismerkedjenek, hogy tapasztalatot cseréljenek a csoportvezetők, és ez az egész napos rendezvény erre ad lehetőséget.”

Az összes produkciót vastaps követte.

Péterréve
Nemzetközi Gyermek Néptánc és Népművészeti Fesztivál
Kuttyomfitty Társulat

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.