Ugrás a tartalomra

2022-ben Újvidék Európa kulturális fővárosa

2022.01.02
10:30
2022.01.03
17:57
Forrás
Pannon RTV
Az eredetileg 2021-re tervezett cím átadását a koronavírus halasztotta el egy évvel. Január 13-án lesz a nyitóünnepség. A szervezők már javában készülnek.

1985 óta 62 város viselte az Európa kulturális fővárosa címet. 2016-ban született meg a döntés, hogy Újvidék is csatlakozzon közéjük. Azóta folynak a fejlesztések a város kulturális színterén. Gala Gajin, sajtóreferens, Újvidék 2022 – Európa kulturális fővárosa: „Valamivel több mint egy hónapja megkaptuk Drezdában a díjat: a legjobb európai trend-márkára a kultúra területen. Megérkezett a Melina Mercouri díj is az egyik legjobb európai kulturális fővárosért, így úgy gondolom, hogy mi már a címév előtt is kaptunk elismeréseket a munkáért, és gondolom, hogy így fogjuk folytatni a következő évben is, és a közönség egyszerűen élvezni fogja a nagyszámú programot Újvidéken.”

A program narratívája az "Új hidakért" jelmondatra épül, amely az együttműködések hídjainak kiépítését jelképezi. Az év folyamán nyolc programívben 1500 kulturális eseményen 4000 hazai és külföldi művész fog szerepelni. Milica Stojšić, művészeti koordinátor, Újvidék 2022 – Európa kulturális fővárosa: „Az Európa kulturális fővárosának nem az a lényege, hogy külföldi művészeket hozzon, sok pénzt költsön rendezvényekre, hanem az, hogy szervesen felemelje a helyi színteret. Ezért úgy gondolom, hogy ez a szerves összefonódás az oktatási intézményekkel, mint például a Műszaki Tudományok Kara, ami csak egy példa, és az ottani Művészeti és Tervezői Tanszék, pont egy módja, hogy ezt elérjük.”

Az elmúlt időszakban több kulturális állomást is létesítettek a városban és a peremtelepüléseken, épül a Kreatív negyed az úgynevezett kínai negyedben, valamint a meglévő művelődési intézmények, mint például az Újvidéki Színház vagy a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ is a hálózat részei lesznek. A cél, hogy helyet kapjon a számos esemény, ami megmarad az elkövetkező években is a művészeknek. Nemanja Milenković, igazgató, Újvidék 2022 – Európa kulturális fővárosa: „A legnagyobb siker az egész város számára, és itt gondolok a városra, az adminisztrációra, a művészekre, a lakosokra is, az a pillanat, amikor befejeződik a címév, és ami 2023-ban örökségként fog fennmaradni. Ha az emberek, folyamatok, terek és programok tovább fejlődnek, akkor sikert értünk el ebben.”

Újvidék mellett idén a luxemburgi Esch-sur-Alzette és a litvániai Kaunas fogják viselni az Európa kulturális fővárosa címet, jövőre pedig Veszprém, Temesvár és a görögországi Elefszina vehetik át.

kulturális főváros
Európa
kultúra
2022

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.