Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

71 új közlekedés- és térfigyelő kamera Szabadkán

2023.03.28
21:24
Forrás
Pannon RTV
További közlekedés- és térfigyelő kamerákat helyeznek el Szabadka területén. A cél a biztonság növelése és a gyalogosok fokozott védelme.

Az iskolák környékén, ahol még nincsenek, jelzőlámpákat helyeznek el. A szabályos vezetés eddig is elengedhetetlen volt, azonban az év derekától jobban oda kell majd figyelnünk, hogy ne hibázzunk, mert szinte minden sarkon figyel majd bennünket valamilyen kamera.

Jelenleg két helyen működik közlekedésfigyelő kamerarendszer Szabadkán. Az egyik a Pátria szálloda és az Újvárosházánál lévő útkereszteződésnél van kihelyezve és a piroson való áthaladást rögzíti. A központi postahivatal és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar előtti útkereszteződésen lévő kamera többek között a piroson való áthajtást, a gépkocsi sebességét, a biztonsági övek, illetve a mobiltelefonok használatát is regisztrálja. Ezeknek a kameráknak összesen 17 funkciója létezik, és várhatóan ezeket is működésbe hozzák nemsokára.

Több mint 70 közlekedés-, illetve térfigyelő kamera kihelyezése kezdődik hamarosan Szabadka területén. 11 ponton mérik majd a sebességet, ide radarokat helyeznek ki, de lesznek rendszámtáblát felismerő kamerák is például a Zentai, a Belgrádi úton és a Horgosi úton is. Továbbá a Csantavéri, a Bajai, a Békovai, és a Kelebia felé vezető úton is. Ezekkel a rendszámtáblát figyelő kamerákkal az a cél, hogy rögzítsenek mindenkit, aki belép vagy elhagyja a várost. Sebességmérő kamerákból hat lesz a városban leginkább iskolák környékén, ahol a haladási sebesség korlátozva van. Többek között a Matija Gubec, a Mirko Bogović és a Dragiša Mišović utcákban.

A közlekedés és a térfigyelő kamerarendszer felállításának terve már 2021 végén felmerült. A közbeszerzési eljárásnak a megindítására akkor minimális forrást biztosított Szabadka önkormányzata, összesen 271 millió dinárt, majd a szerződést is aláírták. Radoslav Vukelić Szabadka kommunálisügyi, energetikai és közlekedési titkára elmondta, összesen 71 új kamera működtetését tervezik. Az elhelyezésüktől függően ezek a sebességet fogják mérni, a rendszámtáblák felismerését végzik és mintegy 50 általános, térfigyelő kamerát is kihelyeznek majd.

A munkálatok első fázisában többek között a Belgrádi, az Ivan Antunović, a Nada Dimić, a Blaško Rajić, az Evgenije Kimičić, a Sonja Marinković, a Mirko Bogović utcákban ássák fel a zöld területeket a megfelelő vezetékek elhelyezése céljából. A munkálatok három fázisban folynak majd. Radoslav Vukelić elmondta: mielőtt a rendszert élesben is üzembe helyeznék, mindenképp értesítik majd a lakosságot, sőt egyhónapos próbaüzemeltetés is lesz. A közlekedés- és térfigyelő kamerarendszert a szerb Belügyminisztérium szabadkai munkatársai felügyelik majd.

sebességmérő kamera
térfigyelő kamera
közlekedés
Szabadka

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.